Митко Георгиев
На снимката: Митко Георгиев.
Митко Георгиев е роден през 1958 година в Струмица, Северна Македония. Той е журналист, автор на 6 книги за геополитика и история. Дядо му е убит, защото е българин, баща му е лежал по затворите по тази причина.

Г-н Георгиев, в България си говорим за дискриминирането на хората в Северна Македония, които са с българско самосъзнание, но не знаем какви са формите на дискриминация спрямо вас, нашите сънародници. Кажете ни, по какъв начин един българин в Северна Македония може да получи от властите недобро отношение към себе си?

В Македония българите винаги са били тормозени. Не знам дали се знае в България, че от 1945 до 1960 година са убити 23 700 българи – интелектуалци, богати хора. А 145 000 са лежали по Титовите лагери. Този тормоз продължава координирано.

Мисля, че през последната година се извършваше и физически, и психически тормоз. В Македония е много тежко да си българин. Смятам, че българската държавата не разбира проблема, който имаме българите от Македония.

Македония е един коминтерновски проект, който никога не трябва да влиза в Европейския съюз. Ако в днешно време се представяш като българин в Македония, не можеш да имаш работа, понижават те, унижават те. Днес можеш да бъдеш само македонец, българин не.

Това го има все повече и повече и, за съжаление, мисля, че българската държава не прави много това да се реши. А проблемът можеше да се реши много бързо. По начина, по който България иска да го реши, това няма да се случи никога.

Кой начин имате предвид в случая?

България има тромава дипломация. Тя не може да парира сърбо-комунистическите пропагандни инструменти в Македония. В Македония ние се намираме в културна окупация от Сърбия – телевизия, вестници, всичко е на сръбски. Нямаме нито една програма на български. Не можем да чуем новини на български. Всичко това допринася ние днес да имаме една културна окупация на Македония от Сърбия, където не можеш да прочетеш нито книги на български, нито да чуеш новини на български език.

Президентът на Северна Македония – Стево Пендаровски, бе казал в интервю за Euronews Albania, че има консенсус между управляващи и опозиция в РСМ българите да бъдат включени в Конституцията на страната. Това решава ли нещо за Вас?

Това е една игра. Ако ние влезем в Конституцията, нищо няма да се подобри. Само управлението ще изтъква, че са ни вкарали там.

И какво като аз фигурирам в Конституцията? Какви права ще добия? Всичките ми деца имат висше образование, но нямат работа. Не можем да отворим и частна фирма. Нищо! Вкарването в Конституцията на българите е още една голяма грешка на българската дипломация.

Пак ще го кажа – и да влезем българите в македонската Конституция, ние нищо не добиваме. Албанците от 1945 година са в нея, но какво добиха? Нищо. И трябваше да вземат пушка в ръка, за да добият своите национални права. С добро не успяха да си решат проблемите.

Вкарването ни в Конституцията е още един трик на македонците, а хващайки се на този трик, българската дипломация влиза в сърбо-комунистическите игри.

Каква позиция трябва да отстоява България в момента според Вас?

България ясно и категорично трябва да прекрати разговорите с Македония. Българите в Македония се плашим, че г-н Петков е един проект, който е създаден да направи така, че Македония да бъде деблокирана. Аз искам да попитам г-н Петков чрез Вашата медия дали в Харвард изнасят лекция, че 700 000 българи са дали живота си за Македония. Дали знае той, че Александър Стамболийски, когато е подписал Нишкото споразумение, войводите от Скопие му отсъждат смъртна присъда. Дали Петков знае тези неща? Той е един проект за вкарване на Македония в Европейския съюз. А това ще бъде предателство от България спрямо македонските българи.

Вие сте категорично против вдигане на ветото?

Ако ветото бъде вдигнато, българската история ще бъде сведена само до Хан Аспарух, защото цялата българска история ще бъде открадната от т.нар. македонци. Никакво вдигане на ветото не трябва да има. Това ще бъде най-голямата грешка, която българите в Македония се опасяваме, че Петков може да направи.

В България съществува тезата, че ветото помага на Русия, че ако Северна Македония не влезе в Европейския съюз, това е в полза на Руската федерация. Какво смятате за тази теза?

Българската държава направи всичко възможно Македония да влезе в НАТО. Това се случи и сигурността на Македония е обезпечена. Никой не може да влезе в страната.

Македония обаче няма право да влезе в Европейския съюз, ако във всички учебници пише, че българите сме татари, убийци, фашисти, че българската армия, като е дошла в Македония, е убивала деца.

Да си българин в Македония в днешно време е много страшно и не е чудно, че само 3504 човека имаха храбростта да се напишат българи при преброяването в страната, което беше наскоро. Бройката, разбира се, не е точна –  много повече сме. Хората обаче се плашат за бизнеса си, за семейството, за децата си.

Външният министър на България Теодора Генчовска идва тук с лична охрана. Представете си какво ние на нас, македонските българи, които живеем тук и всеки ден ходим по улиците.

Още актуални интервюта – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук