затвор

Митничарите от ГКПП „Калотина”, остават за постоянно в ареста. Това реши преди минути Апелативният спецсъд. Магистратите се съгласиха с прокуратурата, че 7-те обвиняеми, между които и ръководителят на организираната престъпна група за взимане на подкупи, могат да се укрият и да извършат друго престъпление. Определението на апелативните магистрати е окончателно и не може да се обжалва.

Те бяха арестувани на 6 февруари при зрелищна акция на ГКПП „Калотина”.

Пред БГНЕС адвокатът Емил Милев, който представлява двама от обвиняеми, сред които е считаният за ръководител на организираната престъпна група, взимаща такса „Почерпка“, каза че не вярва апелативните съдии да изменят мерките на обвиняемите.

„Нещата тук се дирижират от друго място, по друг начин, с други средства. Жалка картинка“, заяви той.

По думите му прокуратурата няма доказателства, които да уличават извършителите в престъпление.

„Те нямат никакви доказателства. Те имат доказателства, че има някаква корупционна схема на територията на митническия пункт. Но кой я извършва тази престъпна дейност, как са се разпределяли тези пари, нямат доказателства. Имат разпознаване на редица хора, които са взимали пари, предимно това са служители на ГКПП „Калотина“, които обаче по никакъв начин не присъстват по делото, което не е правилно“, възмути се адвокатът.

Той обясни, че задържаните са шефове на смени и началник на митнически пункт, а изпълнителите по трасетата не са привлечени към наказателна отговорност. Милев е категоричен, че целият процес е скалъпен.

„Че е скалъпено, скалъпено, че е нагласено спрямо дадени лица, е нагласено. Това дело в този му вид няма да издържи по-нататък. Няма желание и няма потенциал у прокуратурата да докара нещата докрай“, коментира той.

Попитан защо тогава правят тези показни акции, Милев посочи, че това се прави с цел да показват как уж се борят срещу престъпността.

„Правят тези неща, за да правят медийни облаци, които да показват как се борят срещу престъпността, но те не се борят срещу нея, те имитират работа срещу престъпността“, убеден е адвокатът.

Прокурорът Калин Стоилов оправерга думите на Милев, че прокуратурата няма доказателства за дейността на престъпната група, която е действала от началото на миналата година.

„Не сме съгласни с такива изказвания. Това е нормална защитна теза при всяко едно наказателно дело когато защитниците нямат други аргументи. Не е вярно, че не е посочен кой е ръководителят на групата. Посочен е и затова е привлечен като обвиняем“, заяви Стоилов.

Прокурорът обясни, че задържането на ръководителя на ОПГ под стража е най-адекватната мярка, защото може да въздейства върху свидетели и да затрудни разкриването на обективната истина.

Стоилов уточни, че към момента по делото са повдигнати обвинения на 20 души.

„По отношение на 7 се иска мярка за неотклонение „Задържане под стража“. Останалите 13 са с гаранции и подписки“, уточни той.

Стана ясно, че 9 лица са пуснати под гаранция от по 5000 лв. на човек, а четирима са с подписка.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!