Бойко Борисов
Снимка: БТА

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов реагира остро на думите на президента, който в сряда изрази несъгласие с предложената кандидатура на Даниел Митов за външен министър.

Недоволството на президента идва от факта, че Митов е зам.-председател на ГЕРБ. Затова Румен Радев покани служебния премиер Димитър Главчев на среща в петък, но към момента не е ясно дали държавният глава има намерение да подпише указите за назначаването на новите министри.

Както стана ясно, Главчев вече направи две рокади в кабинета си – смени външния и земеделския министър.

Пред журналисти днес Борисов заяви, че не е предлагал Даниел Митов за външен министър. Той обаче обясни, че Митов е съгласувал назначението си с него, след като е получил покана от Димитър Главчев.

„Въобще не мога да допусна, че това ще е политически проблем“, каза ядосан Борисов и добави, че не се меси в работата на служебния кабинет.

Преди дни той беше категоричен, че партията му няма нищо общо със състава на правителството, и като достатъчен аргумент за това посочи, че не е виждал Димитър Главчев от години.

Днес обаче Борисов вече е на друго мнение – повече няма да има ангажимент към правителството:

Не искам и нямам ангажимент повече към това правителство“, заяви той.

Борисов причисли Даниел Митов към „Продължаваме промяната“ и Демократична България.

„Срам е за „Продължаваме промяната“ (ПП) и „Демократична България“ (ДБ) – Дани Митов е от тях. И когато дойде в ГЕРБ, дойде, за да може да бъде мост между партиите“, коментира Борисов.

Той добави, че не се интересува от това кой ще е министър на външните работи в служебното правителство.

„Каквото искат да правят и (Димитър) Главчев, и (Румен) Радев“, каза Борисов.

Той коментира и думите на президента Румен Радев, че не може министър да е заместник-председател на политическа партия.

„Аз помня ярките политически лица в кабинетите на президента Радев – Весела Лечева, Явор Гечев, Янаки Стоилов, Крум Зарков – цялото БСП се изсипваше в неговото служебно правителство, каза Бойко Борисов. Лидерът на ГЕРБ припомни, че от служебните кабинети са се родили няколко партии, като „Продължаваме промяната“ и партията на Стефан Янев – „Български възход“, продължи Борисов.

По думите му при евентуална конституционна криза отговорност ще носят тези, които са

направили промените в основния закон и посочи Христо Иванов и Делян Пеевски.

„И тогава всички бяха заедно, много се уважаваха и обичаха и по цял ден работеха заедно“, заяви Борисов.

И ние носим отговорност за тази Конституция. Не виждам как повече ще подкрепя нещо, предложено от ПП и ДБ, каза още лидерът на ГЕРБ. Провал в съдебната реформа, провал в Конституцията, провал във всички преговори за служебно правителство. Провал във всичко, аз не знам с какво могат да се похвалят, допълни той.

В същото време Делян Пеевски призова президента да подпише указите за назначаването на новите министри.

„Нека държавните мъже да бъдат на висотата на доверието на хората и да спрат с тези игрички – „няма да подпиша за министрите“, другите – „ще махнем шефа на парламента“. Няма да има министри, няма да има премиер, няма да има шеф на парламента, утре може да няма и президент“, каза Пеевски.

Той заяви, че вече сме в предизборна кампания. Нека всички да спрат и да се съобразят с Конституцията. Президентът да се съобрази с Конституцията, Министерският съвет да се съобрази с Конституцията и ние да се съобразяваме с Конституцията. Трябва да бъдем отговорни към хората. Това е една игра, която ще я платят хората, добави Пеевски.

Убеден съм, че ще успее да запази равна отдалеченост и ще има евроатлантическата насоченост за България, коментира Пеевски за това дали предложеният за служебен министър на външните работи Даниел Митов ще бъде партийно назначение или ще успее да запази равна отдалеченост.

В същото време Даниел Митов, определен от „Борисов“ като мост между ГЕРБ и ПП-ДБ, днес отправи остри нападки към тях. Според него критиките им съвпадат с тези на президента Румен Радев.

С промените в Конституцията по настояване на ПП-ДБ логиката за съставяне на служебно правителство беше променена изцяло – то вече зависи изцяло и напълно от парламента, назначава се от министър-председателя, ролята на президента е напълно променена и премиерът трябва да търси подкрепа изцяло в Народното събрание, подчерта Митов.

Освен това всички предложени за потенциални премиери се избират вече от парламента, т.е. НС им е дало някакво доверие да бъдат на този пост – дали ще е управителят на БНБ, председателят на НС, на Сметната палата.

И вместо от ПП-ДБ да излязат и да защитят логиката на промените на Конституцията, се занимават да обясняват чие щяло да бъде служебното правителство, коментира Даниел Митов.

Ако президентът подпише и аз стана външен министър, ние спокойно можем да излезем и да кажем, че ГЕРБ носи отговорност в момента за външната политика на държавата в служебен кабинет, каза той.

Не се меся на служебния премиер, отговори Митов на въпрос дали има уверение от Димитър Главчев, че ще настоява именно той да поеме поста на външен министър. До момента не съм видял премиерът и за секунда да си промени позицията, която вече е взел и за предложението, което вече е направил, добави той. По думите му за президента Радев това ще тест за неговата геополитическа и външнополитическа ориентация, защото той много добре знае каква политика ще следва Митов като външен министър.

По думите на депутата, ако се забави назначаването на следващ външен министър, се застрашава подготовката на изборите зад граница. Митов обаче добави, че дали външният министър принадлежи на някоя партия или не, няма никакво значение при организиране на вот в чужбина, защото това е 99% техническа работа.

В момента разговорите са какви са новите параметри на промените в Конституцията и колегите от ПП-ДБ да излязат и да ги защитят, и да разберат в каква нова парадигма, логика, работим в момента, призова Даниел Митов.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук