Младен Маринов
Вътрешният министър Младен Маринов по време на брифинга в МС

Министър Младен Маринов, който дойде в Народното събрание, за да информира депутатите за действията на протестиращи и полиция по време на протестите в София и най-вече за напрежението от вторник вечер. Той не коментира кадрите със случаи на полицейско насилие от втория ден на протеста.

„Потвърди се информацията за провокатори, днес СДВР е предприела съответните действия. Призовавам протестиращите да не се поддават на провокации. Няма случаи, в който да е потърсена помощ от полицията на място и тя да е отказала. Сигналите са тревожни. Потвърждава се, че има търсена ескалация на протеста. Търси се целенасочена конфронтация и атака срещу полицията. Ясно е, че се търси целенасочена конфронтация за нарушаване на обществения ред и атака на полицейските служители. Няколко пъти беше давана информация за арестуваните, проверката ще завърши максимално бързо, но към този момент не мога да дам информация за хода на проверката“, заяви вътрешният министър.

„Обръщам се към всички с това, че полицаите не са там, за да бъдат поругавани, провокирани и атакувани. Те са там, за да пазят сградите, които олицетворяват институциите на Република България; там са въпреки страха в семействата им за тях, и са там, за да изпълнят своя дълг“ – добави той.

„Всички, които си позволяват да посягат на полицай със жълта жилетка „Антиконфликт“, който стои срещу тях, ще бъдат спрени. Когато полицията е провокирана, полицията има право да се защити. Тя не бие. Когато полицаят е застрашен, Законът му позволява да използва средства по негова преценка в каква степен да използва правомощията си. Полицаите са инструктирани да ползват сила само когато всички други стъпки са изчерпани“, допълни вътрешният министър.

Той напусна Народното събрание веднага след изложението си, а депутати на опозицията поискаха от председателя на заседанието да го върне, за да отговори на въпросите относно кадритеот втория протест, на които се вижда как полицаи бият задържани хора. Министърът не се върна.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук