В събота мъж застреля полицай и избяга, продължавайки да стреля по случайни автомобили. Стрелецът стигна до град Одеса в щата Тексас, където застреля още хора, преди полицията да го ликвидира.

Събитията

Около 16:00 ч. в събота патрул на Тексаския отдел за обществена сигурност спира за рутинна проверка златист автомобил „Хонда“ на главния път, свързващ градовете Мидланд и Одеса. Шофьорът започва да стреля по офицерите и по другите шофьори, минаващи по магистралата, каза шефът на полицията в Одеса Майк Герке на пресконференция.

Мъжът успява да избяга от местопрестъплението със своята „Хонда“ и се отправя към Одеса, продължавайки да стреля. Там той отвлича микробус на пощенската служба на САЩ и продължава със стрелбата, докато стига киносалон „Канерги“.

Там е застрелян от служителите на реда при завързалата се престрелка.

Нападателят

Първоначалната информация беше, че стрелците са двама в две отделни превозни средства – „Хонда“-та и камионът на пощенската служба. По-късно стана ясно, че нападателят е само един.

Герке описа заподозрения като бял мъж на средна възраст, в средата на 30-те. Полицията не е съобщила официално името и мотива му. Властите също отказаха да коментират какво оръжие е използвал. Според публикация на Тексаския отдел за обществена сигурност във „Фейсбук“, стрелецът е бил въоръжен с пушка.

Последствията

Най-малко петима души са убити и 21 ранени, включително трима полицаи. Според CBS 7, 14 души са настанени в болницата в Одеса. Най-малко една от жертвите е починала в здравното заведение. Двама души са били прегледани и освободени, седем остават в критично състояние, двама в тежко. Поне една от жертвите на стрелбата е дете на възраст под 2 години.

Един пострадал военен е в тежко, но стабилно състояние, докато служителите на полицията в Одеса и полицейското управление в Мидланд са в стабилно състояние.

Реакциите

Кандидатите за президент на Демократите реагираха на стрелбата, подновявайки призивите за действие срещу насилието с оръжие.

„Ние знаем, че това е скапано. Ние знаем, че това трябва да спре в нашата страна – каза бившият сенатор от Тексас Бето О’Рурк, а по-късно публикува и в „Туитър“ подобен призив.

„Разбит съм, отвратен и ядосан. Седмици след ужаса в Ел Пасо, друга общност в Тексас беше тероризирана от насилие с оръжие. Достатъчно. Трябва да прекратим тази епидемия. Моите мисли са с пострадалите и благодаря на нашите правоохранителни органи, които реагираха с голям риск“ – написа в „Туитър“ бившият вицепрезидент Джо Байдън.

„Сърдечно разбирам жертвите на тази последна масова стрелба в Одеса и Мидланд. Не бива да се налага да живеем с този почти всекидневен страх и ужас. Вече сме загубили твърде много, за да използваме насилие с оръжие – Конгресът трябва да действа сега“ – написа в социалните мрежи сенатор Елизабет Уорън.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп потвърди, че е бил информиран за ситуацията от генералния прокурор Уилям Бар, добавяйки, че „ФБР и правоприлагащите органи са изцяло ангажирани.“

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!