Мета/ Фейсбук
Снимката е илюстративна

Компанията Мета (Meta) е прекратила договора си с TELUS и модерацията на български, руски и турски се пренася в Германия от месец юли. Дотогава модерацията е ограничена до педофилия, терористично съдържание, призиви за убийства и самоубийства, но не на политически лица. Това съобщи в своя публикация във Фейсбук Атанас Чобанов от сайта за разследваща журналистика Bird.

„Модифицирани са и алгоритмите. Суспендирани са суперакаунтите – профили с богата история, чиито доклади тежат повече и могат да ви пратят в карцера без модерация. С една дума: Победихме!“, посочва Чобанов. И добавя послеслов:
„Оказа се, че заради икономии модерацията била смесена: българи с руски език модерирали и на руски, а руснаци модерирали на български, щото нали е кирилица. Факултетът по руска филология работел модератор, прочее…“

Че нещата отиват точно в посока разваляне на договора стана на практика ясно в края на януари.

Заради обхвата на модерацията във Facebook в България се стигна до протест през януари. Десетки граждани се събраха пред сградата на TELUS на столичния площад „Македония“, за да изразят недоволството си от блокирането на профилите заради изразяване на политически позиции или такива в подкрепа на Украйна. Сред блокираните бяха карикатуристът Христо Комарницки и сатирикът Иво Балев. Организаторите на протеста заявиха тогава, че у нас се заглушават проевропейски гласове, а в същото време се дава гласност на прокремълски.

Още новини от деня – четете тук

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

1 коментар

  1. Много добра новина! Зная отлично и къде ще е централата в Германия, кой е града, минавал съм много пъти оттам….зная и как се нарича, с три еднакви букви е. 🙂 Важното е че руските отрепки вече няма да могат да ни се месят. И Митрофанова също няма да е доволна.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук