Познавателните ни способности засягат почти всички наши действия. Всички сме усещали желанието да ги подобрим. Чували сме много методи за това: хубав нощен сън, подходяща диета, упражнения… но в това няма нищо революционно.

Изследователите на невроните може би са намерили съвременно, високотехнологично средство, съобщава Би Би Си. Трансчерепното магнитно стимулиране (Transcranial Magnetic Stimulation, TMS) има потенциала да осигури онова подобрение в работата на мозъка, на което се надяваме.

TMS  манипулира активността на повърхностните зони на мозъка. Досега невроизследователите са го използвали за подобряване на паметта, времето за реакция и други познавателни способности. Резултатите са многообещаващи, но и противоречиво интерпретирани. Главните опасения са докъде ще стигне развитието и употребата на новата технология. Възможно ли е тя да навлезе така масово в живота ни като смартфоните, например? Дали няма да се окаже, че  нашата пристрастеност към новите технологии е стигнала твърде далеч?

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук