Държавите-членки на Европейският съюз имат пълно единство по въпроса за подкрепа на това Йерусалим да стане столица както на Израел, така и на бъдеща палестинска държава. Това обяви  след среща с израелския премиер Бенямин Нетаняху и с европейските външни министри, върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини

„Ще продължим да уважаваме международния консенсус по отношение на Йерусалим, докато окончателният статут на Светия град не бъде решен чрез преки преговори и се надяваме, че страните могат да имат ползотворни разговори с подкрепата на международната общност”, категорична е Могерини.

Тя допълни, че Европейският съюз е готов да помогне с всички средства за постигането на мир в Близкия изток, въпреки  че намирането на решение изглежда далеч и е невъзможно без участието на Вашингтон.

По-рано днес, премиерът на Израел обяви, че очаква повечето европейски държави да последват примера на САЩ и да признаят Йерусалим за столица на Израел, както и да преместят посолствата си. Той допълни, че Йерусалим е историческата столица на Израел и решението на президента Доналд Тръмп не е заплаха за мира, а просто поставяне на фактите на масата.

„Време е палестинците да признаят Израел със столица Йерусалим. Въпреки че нямаме споразумение към момента това ще се случи в бъдеще. Вярвам, че цяла Европа или поне по-голямата част от страните в нея ще преместят посолствата си от Тел Авив в Йерусалим и ще признаят Йерусалим за наша столица”, коментира Нетаняху.

Посещението на Нетаняху в Брюксел е първо за израелски премиер от 22 години насам. По време на брифинга в Брюксел Нетаняху изтъкна още, че Израел е предотвратил десетки терористични нападения в Европа и е спасил живота на мнозина чрез добрата работа на своите служби. Освен това, той подчерта, че към Израел днес се насочват 20 % от световните инвестиции в електронната сигурност.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук