тежести

Международният олимпийски комитет взе решение да премахне три от основните спортове за Олимпийските игри през 2028 година в Лос Анджелис.

Президентът на централата Томас Бах обяви, че вдигането на тежести, боксът и модерният петобой най-вероятно няма да провеждат в Щатите. На тяхно място влизат скейтборд, сърф и спортно катерене, които бяха част и от Игрите в Токио.

Решението за изваждането на три от основните спортове на Олимпийските игри бе взето след виртуално заседание на МОК, което се проведе в последните три дни.

„Решението за вкарването на тези три спорта, които са насочени към младежта, бе взето след сериозния им успех в Токио 2020, ангажираността към иновациите изразена от организаторите на Лос Анджелис 2028, както и сериозният интерес и дълбоки корени, които те имат в Калифорния“, обясни Бах.

Вдигането на тежести е част от олимпийските спортове от далечната 1896-а, а боксът и модерният петобой влизат в програмата на Игрите през 1912 година в Стокхолм.

Все пак има шанс ръководителите на трите отпаднали спорта да се борят за участие на събитието. За целта ще трябва да преодолеят конкуренцията на други спортове, които се планира да бъдат вкарани еднократно за Игрите в Лос Анджелис.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук