На снимката: молдовският премиер Мая Санду и новият вътрешен министър на страната Андрей Настасе

Демократическата партия на Молдова заяви, че се оттегля от властта и разпуска правителството на премиера Павел Филип. От седмица страната е в размирици, като две съперничещи си правителства се борят за контрола над източноевропейската държава. Мая Санду бе номинирана за министър-председател миналия уикенд, но лагерът на Филип отказа да признае легитимността на нейното правителство.  Сега тя оглавява новия молдовски кабинет, излъчен от странна коалиция, подкрепяна едновременно от САЩ, Западна Европа и Русия.

В Молдова, както и в другите посткомунистически страни, от близо 30 години тече борбата за реално демократизиране на държавата. Силните проруски фракции в политическата палитра в страната усложняват политическия преход до крайност, а проблемът с Приднестровието, което се самообяви за самостоятелна република, но не е признато от никого, допълнително подклажда напрежението. Политическото противопоставяне по оста привърженици на проруски курс/радетели за прозападен курс беше замърсено от сенчести олигархически интереси дотолкова, че понастоящем ситуацията е куриозна: новото парламентарно мнозинство и коалиционно правителство, подкрепяни от САЩ, се състоят от проруската Партия на социалистите и проевропейската формация ACUM, докато демократическата партия, която минава в опозиция, е доминирана от олигархията. Проруският президен Игор Додон пък не само подкрепи промяната, а и изтъкна важната положителна роля на САЩ в предаването на властта.

Как се стигна до кризата

Най-бедната страна в Европа, заключена между Румъния и Украйна, е потънала в политически хаос от февруари, когато парламентарните избори не излъчиха изявен победител. През уикенда парламента одобри ново правителство, формирано след безпрецедентно съглашателство между проруска и проевропейска формация.

То остави извън властта Демократическата партия на влиятелния олигарх Владимир Плахотнюк, но Конституционният съд вече беше разпоредил нови избори, след като не беше формирано правителство в 3-месечен срок след изборите.

Решението на съда блокира създаването на новата коалиция, а след това институцията отстрани президента от социалистическата партия Игор Додон от поста му и назначи бившия премиер Павел Филип за временно изпълняващ длъжността президент. Филип, който е от партията на Плахотнюк, издаде декрет за разпускането на парламента и назначи нови парламентарни избори през септември.

Именно този декрет отмени Игор Додон, който твърди, че продължава да е легитимният президент на Молдова. Той обвини партията на Филип и съда в узурпиране на властта и потърси международна помощ за разрешаване на кризата.

Рядко срещано е единомислието на Русия и Запада в очерталия се конфликт

Пет европейски държави, сред които Великобритания, Франция и Германия приветстваха коалицията между Социалистическата партия на Игор Додон и проевропейския блок ACUM (СЕГА), която формира новото правителство. Коалицията има и подкрепата на САЩ. Същата позиция зае и Москва, която приветства формирането на коалицията и каза, че „са готови да работят с демократично избраните власти“.

Молдовският президент Игор Додон смята, че ролята на САЩ за решението на Демократическата партия да прати в оставка правителството на Павел Филип може да е била значителна.

Решението бе взета на заседанието на висшето ръководство на партията.

„Оставката на правителството на Павел Филип е единственото възможно и легитимно решение за предотвратяване на политическата криза“, заяви Владимир Чеботари, зам.-председател на партията, в телевизионен брифинг.

Според Unimedia след заседанието в партийната централа дошъл американският посланик Дерек Хоугън, а брифингът, на който трябвало да бъде огласено решението на ръководството, бе отложен с четири и половина часа.

„Трябва да се признае, че ролята на САЩ в тази ситуация е много голяма. Ние се срещнахме с посланик Хоугън и вчера, и днес и аз открито казах, че съм готов да излетя за Вашингтон и честно да представя своята позиция: аз съм готов да работя с новото правителство, няма никакви задкулисни игри“, каза проруският президент Додон по телевизия RTR Moldova.

Той отбеляза още, че на републиката „й е провървяло с американския посланик“ и това се вижда от подобряването на двустранните отношения. По думите му той има много разногласия с новата коалиция, но съществува единодуше по най-важния въпрос – че демократическата партия повече не бива да управлява.

След обрата висши представители на Демократическата партия, която трябва да мине в опозиция след разрешаването на политическата криза, спешно напускат Молдова с частни самолети.

„За няколко часа от Кишинев излетяха няколко частни самолета“, съобщи TV-8.

По данни на службата flightradar24 те се насочили към Истамбул, Одеса, Москва и Лондон. С единия от самолетите е напуснало страната семейството на Илан Шор, замесен в нашумелия скандал с изнасянето извън Молдова на един милиард евро. Смята се, че с друг частен самолет е излетял олигархът Владимир Плахотнюк, който е лидер на партията, както и други негови привърженици.

„Те протакаха, пречеха на новото правителство да започне работа, за да заметат следите и да прехвърлят парите си от страната в офшорки“, поясни държавният глава Игор Додон, който наскоро допусна, че точно това ще се случи.

Според него висши „демократи“ ще избягат, за да не бъдат съдени за узурпиране на властта. Президентът призова също министрите незабавно да поемат контрола върху правителството и силовите ведомства.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!