Газпром,

Молдова в извънредно положение заради доставките на газ от „Газпром“, съобщават световните агенции. Столицата е в състояние да плати едва половината си плащанията, а и отказано сумата дa бъде платена разсрочено.

Вицепремиерът Андрей Спину заяви, че Кишинев е в състояние да плати 38 милиона долара от общо 63 милиона долара.

В състояние на извънредно положение страната ще получи широки правомощия да управлява енергийния сектор като например да прехвърля доставки на газ от промишлеността към домакинствата и да използва бюджетни средства, за да плати за горивото.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви днес, че продажбите на руски газ за Молдова са търговски въпрос между „Газпром“ и бившата съветска република, но газът е бил доставен и трябва да бъде платен.

„Газпром“ е предупредил вчера, че ако авансовото плащане не бъде осъществено до 20 януари ще спре доставките на газ, каза премиерът на Молдова Наталия Гаврилица.

Молдова и „Газпром“ преди време подписаха петгодишен договор с начална дата 1 ноември. Според условията му на 20-то число всеки месец се осъществява авансово плащане. Малката бивша съветска република въведе извънредна ситуация в енергийния сектор за 30 дни в края на октомври.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук