Привържениците на Тръмп организираха протест в подкрепа на хората, щурмували сградата на Конгреса на САЩ на 6 януари в опит да постигнат отмяна на изборната загуба на бившия президент. Между 100 и 200 души се включиха в него. Това е далеч по-малко от очакваното. 

Част от протестиращите носеха през рамо знамена на дясната група „Three percenters“.

Стотици полицаи патрулираха около сградата на Конгреса и черната ограда, висока близо 2,5 метра, каквато имаше в продължение на около шест месеца след нападението. 100 военни от Националната гвардия също бяха в готовност наблизо.

Много от изнеслите речи пред протестиращите заявиха, че стотиците арестувани участници в размириците на 6 януари са „политически затворници“, които не са извършили никакво насилие. Прокурори и правни експерти и твърдят, че случаите се разглеждат по установения ред.

Въпреки малкият брой протестиращи емоциите се разгорещиха и се стигна до словесни конфликти между участници в протеста и в контрапротеста. Полицаи на велосипеди се намесиха, за да предотвратят ескалацията на споровете.

Полицията на Капитолия съобщи, че е извършила четири ареста, включително на мъж, забелязан да носи пистолет. Полицаи, екипирани за борба с безредиците, отстраниха от протеста друг мъж, на чийто пояс беше забелязан голям нож.

Припомняме, че на 6 януари 2021г. привърженици на тогавашния американски държавен глава нахлуха в сградата на американския Конгрес, за да попречат на утвърждаването на резултатите от произведените през ноември 2020 г. президентски избори, спечелени от демократа Джо Байдън.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук