полицайка, прокуратура, акция

Специализираната прокуратура провежда акция в Перник във връзка с водния режим в града.

Тя се провежда съвместно с МВР, ДАНС и  КПКОНПИ.

Главният прокурор Иван Гешев също е на място и се очаква да даде изявление.

Прокурори и полицаи са влезли във ВиК Перник и в Областната управа във връзка с разследването около водната криза в града.

Водното дружество регистрира 80 процента загуба на вода. За да се сведат на поне наполовина загубите е необходима смяна на поне 200 километра от 300-километровото трасе на водопреносната мрежа.

На воден режим в област Перник са 81 969 души, които живеят в градовете Перник и Батановци и още 17 села.

Специализираната прокуратура води разследване срещу длъжностни лица от общинската и областната администрация за безстопанственост. За периода 2017 – ноември 2019 г. те не са положили достатъчно грижи за водопреносната и водоснабдителната мрежа в община Перник и за стопанисването на водния ресурс в язовир „Студена“. В резултат на това са настъпили значителни вредни последици.

Освен това разследващите трябва да изяснят извършвани ли са метеорологични, хидрологични и воднобалансови оценки на язовира и ако да – кога.

Прокуратурата проверява още и дали с разрешителните за водовземането и ползването на водите от язовир „Студена“ са пренасочвани води към други населени места и промишлени потребители, както и дали е имало незаконно разходване.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!