Пекин определи като „манталитет от Студената война“ новата стратегия за национална сигурност на Вашингтон. Документът посочва Китай и Русия като враждебни сили, които са решени да оспорят американското могъщество. Китайската страна призова Белия дом да спре да изкривява фактите и да се стреми към сътрудничество.

Русия заяви, че „не може да приеме“ определянето й като заплаха за Съединените щати. Според Кремъл новата американска стратегия има „имперски характер“. Москва отбеляза изразената готовност за сътрудничество с Русия съобразно американските интереси и заяви, че ще следва реципрочен подход, съобщава БНТ.

„Призоваваме САЩ да спрат умишлено да изкривяват стратегическите намерения на Китай и да изоставят старомодните концепции на мисленето от Студената война и играта с нулев резултат. В противен случай ще навредят на другите, както и на себе си“, заяви Хуа Чунин, говорителка на министерство на външните работи на Китай.

„Документът има имперски характер и издава трайно нежелание за отказ от еднополюсния свят, както и за приемане на идеята за многополюсен свят“, каза пък говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук