ООН

В сряда, на заседание на Съвета за сигурност на ООН, постоянният представител на Русия Василий Небензя заяви, че страната му иска да се проведе открито заседание на Съвета за сигурност на световната организация по случая „Скрипал“ в четвъртък.

„Ръководейки се от изповядваните от нас принципи, че използването на химическо оръжие от който и да е, където и да е, е недопустимо и трябва да бъде разследвано и наказвано, както и че безнаказаността е недопустима и че употребата на такова оръжие представлява заплаха от разпространяване на оръжия за масово унищожение, ние, по указания от нашето правителство, ви молим да свикате утре следобед, от 15:00 часа (22:00 българско време), открито заседание на СС на ООН“, заяви Небензя.

Лондон и Кремъл си размениха обвинения и изгонвания на дипломатически персонал във връзка с нападението с бойно химическо вещество срещу двойния агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия на 4 март в Солзбъри. Над 20 страни подкрепиха британската позиция, според която Кремъл стои зад атентата, но Русия не престава да отрича и да иска представяне на конкретни доказателства.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!