Алексей Навални
На снимката: Алексей Навални

Москва очевидно търси начин да си отмъсти на Алексей Навални затова, че оцеля и сътвори международен скандал, от който реномето на Русия тежко пострада. Московският офис на Федералната служба за изпълнение на наказанията на Русия заплаши да сезира съда за смяна на условната присъда на руския опозиционер по дело на козметичната компания „Ив Роше“ с ефективна. Политикът, който е извън Русия след опит за отравяне, не изпълнява задълженията, наложени му от съда и е отстранен от контрола на наказателната инспекция, съобщава „Дойче Веле“, позовавайки се на информация на институцията.

От Федералната служба твърдят, че всички последици от отравянето на Алексей Навални са преминали до 12 октомври, позовавайки се на публикация в медицинското списание „The Lancet“.

Според изпратената му в понеделник призовка той трябва да се яви незабавно в инспекцията в родината си, защото в противен случай, съгласно руския наказателен кодекс, условната му присъда може да бъде заменена с ефективна. В съобщението не се посочва краен срок, в който Навални да направи това. Опозиционерът обаче
публикува скрийншот на съобщението до адвоката му, в което се казва, че му се дава време до утре в 9 часа да се яви в службата в Москва. Според говорителя на Навални това е невъзможен за него срок.

Самият опозиционер разглежда изявлението  като признание от държавата за отравянето му.

Делото срещу братя Навални

През 2012 г. Разследващият комитет на Руската федерация образува наказателно дело срещу Алексей Навални и брат му Олег по искане на генералния директор на „Ив Роше Восток“ (руският клон на „Ив Роше“) Бруно Лепру. Според обвинението компанията на Навални „Главподписка“ е предоставяла услуги на „Ив Роше“ на завишени цени, в резултат на което е претърпяла щети от 55 милиона рубли.

По време на процеса „Ив Роше“ оттегли исканията си и заяви, че компанията на Навални не е причинила щети на нея. Генералният директор на руския клон отказа да се яви в съда като жертва и не беше призован в съда като свидетел, въпреки многократните предложения на адвокатите на Навални. На 30 декември 2014 г. съдът постанови за Алексей Навални 3,5 години условно с изпитателен срок от 5 години, а за Олег Навални – 3,5 години в колония. През лятото на 2017 г. съдът удължи с една година изпитателния срок за Алексей Навални.

През октомври 2017 г. Европейският съд по правата на човека  постанови, че присъдата е произволна и необоснована. През април 2019 г. Европейският съд по правата на човека взе още едно решение по делото срещу Алексей Навални, като обяви незаконен домашен арест, при който той беше повече от десет месеца през 2014 г.

Следи от отрова „Новичок“ в анализите на Навални

Алексей Навални загуби съзнание на 20 август в самолет, летящ от Томск до Москва. След спешно кацане в Омск той бе хоспитализиран и два дни по-късно  откаран за лечение в клиниката „Шарите“ в Берлин.

Руснакът беше в изкуствена кома 19 дни. По искане на клиниката, експерти от специалната лаборатория на Бундесвера извършиха токсикологичен анализ на проби, взети от Навални, и откриха в тях следи от веществото „Новичок“. Лаборатории в Швеция и Франция, както и експерти от Организацията за забрана на химическото оръжие, стигнаха до подобни заключения независимо един от друг.

Руските власти отричат всички твърдения за участие в атентата срещу опозицията. ЕС и Великобритания наложиха санкции на 15 октомври за отравяне на Навални. В отговор Москва обяви въвеждането на контрамерки по отношение на ръководния персонал на апарата на лидерите на ФРГ и Франция. През ноември над 50 държави-членки на ОЗХО призоваха Русия да разследва отравянето на политици.

Телефонното обаждане на Навални до вероятния извършител на отравянето му от ФСБ

На 14 декември „Bellingcat“ и „The Insider“ публикуваха разследване срещу група служители на Федералната служба за сигурност , замесени в отравянето на опозиционера. На 21 декември самият Навални пусна запис на телефонен разговор с Константин Кудрявцев, военен химик от Института по криминология на ФСБ, споменат в разследването. Кудрявцев разказа подробности за покушението в почти едночасова реч. ФСБ определи записа като провокация и фалшификация.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!