паметник на Съветската армия

Русия изразява недоволството си от оскверняването на паметника на Съветската армия в София.

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова изрази огорчението на Москва, че българската страна не предприема ефективни мерки, за да не допуска „подигравки с паметта на съветските воини, отдали живота си за спасението на човечеството от нацизма“.

„В нощта на 4-ти (октомври- бел.ред) беше извършен поредният акт на оскверняване на паметника на Съветската армия в София. Ние настойчиво призоваваме българското правителство да пресече зачестяващите в последно време случаи на вандализъм на монумента и да гарантира съхраняването му в духа на руско-българските договорености”, каза Захарова.

Припомняме, че последният случай, в който паметникът беше надраскан беше миналият четвъртък – 4.10.

Написаното: „На Съветската армия освободителка от признателния българския народ” е задраскано с червен спрей.

Отдолу е добавено: „Столична община, махни този национален позор!”. Паметникът, който се намира в центъра на София, редовно е обект на подобни акции през изминалите години.

 

Преди около година (27 октомври) паметникът пак беше одраскан. Този път в жълто. Вандалите ползвали спрей, като са нашарили монумента изключително грозно, за разлика от предишни път, когато той често бе правен по доста красив и оригинален начин.

Съветската армия

България е единствена държава с паметник на окупационна армия. Той се намира в Княжеската градина в центъра на София. Построен през 1954 г., десет години след Деветосептемврийския преврат от 1944 г., днес паметникът е предмет на разгорещени спорове относно неговото значение, предназначение и бъдеще. След 2011 г. той става обект на няколко акции, най-често израз на протест спрямо политиката на бившия Съветски съюз и съвременна Русия.

2011

Най-оригиналният начин, по който бе изрисуван монументът, бе през юни 2011 г. Тогава неизвестни стрийт арт саботьори оцветиха скулптурите на войниците като герои от американски комикси. Супермен с пистолет, злодеят Жокер, помощникът на Батман – Робин, Дядо Коледа с бинокъл и дори символът на „Макдоналдс“ – клоунът Роналд, бяха сред героите, в които преобразиха руските воини. Съветското знаме се превърна в американско, а под скулптурната група беше изписан надписът: „В крак с времето“. Лозунг, който се пренесе върху безброй тениски и дори стана мото на една от кандидат-кметските кампании в София.

2013

По-късно паметникът бе почистен с пароструйка тайно, посред нощ, от русофили. И двете акции предизвикаха много дискусии, aнализи и коментари. Малко след това артисти, нарекли се Destructive Creation, признаха, че те са го изрисували. „Основната ни идея беше да покажем, че когато Съветският съюз е бил на власт, сме се борили да бъдем най-добрите комунисти, а откакто живеем в демокрация, се борим да бъдем най-добрите демократи, американци…“, казаха тогава те.

2012 anonimous

През нощта на 10 февруари 2012 г. върху лицата на съветските войници от паметника бяха сложени маски на британския революционер Гай Фокс, които се ползват като символ на хакерската група „Anonymous“. Постер с изображението е разпространен в мрежата като покана за демонстрацията на 11 февруари 2012 г. против споразумението ACTA. Според сайта Bnews, паметникът на Съветската армия този път е приел вида и значението на „Паметник на анонимната армия“.

2012

На 17 август 2012 г. паметникът на Съветската армия осъмна с поредната акция. На главите на фигурите бяха сложени разноцветни качулки от поддръжници на руската пънк група Пуси Райът (Pussy Riot), като израз на протест заради делото срещу трите момичета, които бяха осъдени заради „молитва“ срещу Владимир Путин в катедрала в Москва. Посланието на разноцветните качулки бе адресирано до Посолството на Русия, българското правителство, парламента и медиите. „Група човеци“, както се подписват извършителите на акта, целяха да приковат вниманието върху процеса и невинността на трите млади жени.

През февруари 2013 г. паметникът отново осъмна нарисуван. Лицата на три от фигурите бяха боядисани последователно с бяла, зелена и червена боя, най-вероятно с идеята да символизират националния трибагреник. По същия начин бе боядисана и друга част от паметника, изобразяваща двигател с перка.

2013 pink

През същата година паметникът осъмна покрит изцяло в розова боя и с надпис на чешки: „Bulharsko se omlouvá!“ („България се извинява!“). Надписи тогава имаше и по другите страни на паметника и те гласяха: „Извинете се бе“ и „Прага 68″. Това се случи на 21 август – точно 45 години от инвазията на войските на Варшавския договор в Чехословакия. Това е и краят на политическата либерализация в Чехословакия, наречена Пражката пролет. В нощта на 20 срещу 21 август 1968 година от 5 до 7 хиляди съветски танка и от 300 000 до 600 000 войници от частите на Организацията на Варшавския договор окупират чехословашката територия в продължение на месец. По време на окупацията загиват повече от 100 души, ранените са над 600. България, като част от комунистическия блок, е първата страна, настояла за военна интервенция в Чехословакия, и последната след 1990 г., която се извинява за участието си в потушаването на Пражката пролет. Това става с решение на парламента през 1990 г. и по-късно по време на президентската визита на президента Петър Стоянов в Прага през 1997 г.

2014 Ukraina

На 23 февруари 2014 г. паметникът осъмва с надписи „Слава Українi“ („Слава на Украйна“) и „Капутїн“ и изрисувано над тях знамето на Украйна. Скулптурните фигури на войник и знамето над него също са боядисани в цветовете на Украйна – синьо и жълто. Солидарността с Украйна е изразена след седмици на тежки и окървавени антиправителствени протести в Украйна, отстояващи проевропейската ориентация на страната. На 23 февруари снимка на боядисания паметник става Снимка на деня в Евронюз със заглавието: „България: „Слава на Украйна“. На 24 февруари Министерството на външните работи на Русия изразява възмущение и заявява „С чувство на дълбоко възмущение беше посрещната в Русия новината за поредния случай на вандализъм по отношение на паметника на Съветската армия в центъра на столицата на България, София, през нощта срещу 23 февруари“. Министерството изпраща протестна нота до министерството на външните работи на България с искане за „провеждане на щателно разследване на този хулигански инцидент, привличане под отговорност на виновните в противоправните действия и предприемане на съответните мерки за привеждане на мемориала в ред“.

2014

На 2 март паметникът отново осъмва изрисуван с надпис в защита на Украйна, този път като реакция на инвазията на руски войски на полуостров Крим. Надписът гласи „Долу ръцете от Украйна“, като освен това е задраскано посвещението „На съветската армия освободителка от признателния български народ“.

На 12 април са нарисувани полски войник, развяващ българското знаме, както и украински войник до него. Под тях има червен надпис „KATYN 5.III’40“. Под централната статуя е написано (в бял цвят) „PUTIN, GO HOME!“

На 7 септември 2014 г. през нощта четирима души, сред които и кандидат-депутатката от Реформаторския блок Марта Георгиева, са арестувани от органите на МВР, след като написали „Окупатори!“ върху паметника.

Последният случай преди този от днес, е от юли тази година, когато върху оригиналния надпис на паметника с червен спрей беше изписано „БКП са терористи“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!