С новите санкции срещу Русия САЩ удрят по обикновените американци и се позиционират като противниците на пазарната икономика и свободната честна конкуренция.

Това гласи разпространено становище на руското министерство на външните работи.

„Без да дочакат очаквания ефект от предишните санкции, вашингтонските политици стигнаха до такава нелепост, че се опитват да ударят нашите компании, които отдавна имат делови връзки със САЩ и от които зависят хиляди работни честа. Казано иначе, удрят и обикновените американци, собствените си избиратели, разрушават икономическото сътрудничество в свой ущърб“, казва се в изявлението.

Москва дори стигна до обвинения, че САЩ заглушавали техните източници на информация.

„Трудностите пред излъчванията на руския канал RT е нагледен пример за стремежа да бъде заглушен източник на алтернативна информация, ограничавайки свободата на словото.“, се казва още в руското изявление.

От своя страна говорителката на Белия дом Сара Снадърс заяви, че санкциите не са отказ на Тръмп да проведе среща с Путин.

„Както заяви президентът, той иска с Русия да има добри отношения. Но това ще зависи от определени действия на руснаците“, заявиСандърс.

По думите й „президентът ще продължи да действа твърдо (спрямо Русия), докато не видим изменения. Но ние ще продължим да работим по-нататък, да правим каквото можем за тази среща, за провеждането на такава среща с Владимир Путин на някакъв етап“, добави още говорителката.

По–рано днес Белия дом обяви новите санкции, като обясни това с продължаващата намеса на руското правителство в целия свят – „окупацията“ на Крим, неспиращото насилие в Източна Украйна, подкрепата за режима на Башар Асад в Сирия и кибератаките, идващи от Русия.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!