Кристалина Георгиева
на снимката: Кристалина Георгиева

Днес държавите членки на Европейския съюз ще гласуват кой да бъде европейския кандидат за управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ), след като не успяха да договорят единна кандидатура.

Вотът бе отложен за днес, за да се даде възможност на новото правителство на Великобритания да номинира свой представител, ако желае.

Министрите на 28-те страни членки се съгласиха да проведат гласуване, ако е необходимо в няколко кръга, за да посочат европейски кандидат, се казва в съобщението на френското финансово министерство.

За да бъде одобрен един кандидат, той трябва да получи подкрепата на 16 от 28-те страни членки на ЕС, представляващи най-малко 65 на сто от общото население.

Общо пет имена се обсъждат за поста на Кристин Лагард – министърът на икономиката и бизнеса на Испания Надя Калвиньо, председателят на Еврогрупата Мариу Сентену, бившият финансов министър на Холандия Йерун Дейселблум, управителят на финландската централна банка Оли Рен и българската Кристалина Георгиева.

Франция, в лицето на финансовия министър Брюно Льо Мер, ръководи процеса на подбор на европейски кандидат и подкрепя Кристалина Георгиева.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!