Дмитро Кулеба

Украинският външен министър Дмитро Кулеба прекара четири дни в България на необичайно дълго дипломатическо посещение. Вчера той заяви, че ще остане тук, докато не получи конкретен отговор за това ще достави ли или не България оръжие на Украйна. По-рано днес стана ясно, че той явно не е дочакал отговора и вчера вечерта е преминал към Румъния. Враждебните престрелки, предизвикани от този така или иначе опасен въпрос за стабилността на българското управление, се разпалиха още повече от посещението на външния министър на Украйна у нас. Затова няма как да не се питаме може ли това да се окаже пагубно за нестабилното управление. 

Изявлението на Кулеба е интересно поради няколко аспекта. Първо, то е в разрез с международната дипломатическа практика. И второ, макар и да е важно България да бъде солидарна и да подпомогне военно Украйна, тя едва ли е държава, която би могла да обърне хода на войната със своята военна помощ.

Кулеба пристигна у нас преди четири дни, като няколко пъти отправи призив към българските политици да застанат на правилната страна на историята и да доставят военна помощ на Украйна. Той заяви, че каските и бронежилетките са важни, но ако нямат оръжие, те биха помогнали на украинците само да загинат защитени.

Темата с доставка на оръжие предизвиква сериозни сътресения в българското общество от началото на войната. Тези противоречия достигнаха и управляващата коалиция, като вчера от БСП заявиха, че подкрепата на Украйна с оръжие е нещо, което би ги накарало на напуснат правителството. Същата готовност заяви и „Демократична България“ в случай обаче, че България откаже да предостави военна помощ на Украйна. Така след поредица от трусове българското правителство е поставено пред ново предизвикателство.

Макар днес съпредседателят на „Демократична България“ Атанас Атанасов да заяви, че ДБ няма да напусне управляващата коалиция дори ако България не даде оръжие на Украйна, въпросът все още стои на дневен ред.

Макар този казус да трябва да бъде решен така или иначе, той става още по-взривоопасен с присъствието на дипломат номер едно на Украйна, което естествено засилва противоречията в коалицията. Именно заради това изказването му, че ще остане у нас, докато не получи отговор по този въпрос, предизвиква опасения.

Интересно е обаче защо Кулеба избра именно България, която едва ли би могла да повлияе значително на хода на войната, в случай че одобри военната помощ за Украйна. Това важи с пълна сила особено на фона на множеството изказвания на политици и анализатори, че български оръжия така или иначе се доставят за Украйна, но без официалното одобрение на парламента. На тази мисъл навеждат и няколкото полета на тежкотоварни украински самолети между България, Полша и Украйна.

В тази връзка няма как да не се запитаме от какво е породена тази политическа натрапчивост. Не отричаме, че военната подкрепа на България за Украйна е важна в условията на война, която има способността да преобърне световния ред и е на няколко стотин километра от границите ни. Далеч по-логично би било обаче Кулеба да посвети тези четири дни на Лондон, Берлин или Вашингтон, които действително биха могли да наклонят везните на войната с военната си подкрепа.

Още актуални коментари – четете тук 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук