пенсиите

Пенсиите в Румъния ще бъдат увеличени с 40% през тази година. Законът за увеличението е гласуван от новото либерално правителство, начело с Лудовик Орбан. Има опасения обаче, че Букурещ ще надхвърли много прага на бюджетния дефицит, определен от правилата на ЕС на 3% от БВП. За тази година в Румъния той е 4,4%, а за догодина правителството планира 3,6%.

В България тази година, подобно на Румъния и много други европейски страни, също ще има увеличение на пенсиите, но то е доста по-малко – едва под 15%.. У нас в момента минималната пенсия е около 220лв. (110 евро), а средната е 368лв. (184 евро). За сравнение минималната пенсия в Румъния в момента възлиза на 145 евро, а средната – на 270 евро. Увеличението ще влезе в сила през септември тази година.

Държава Минимална пенсия преди увеличението  

 

 

Минимална пенсия след увеличението Средна пенсия преди увеличението Средна пенсия след увеличението
Румъния 145 евро 203 евро 270 евро 378 евро
България 110 евро 125 евро 184 евро 206 евро

 

Оказва се, че след промените и в двете държави минималната пенсия в нашата съседка ще бъде само с 3 евро по-ниска от нашата средна. И имайки предвид вървящото нагоре икономическо развитие и на двете държави, тук няма как да не си зададем въпроса: „Не можем ли и ние така“?

Предвидените нови пенсии по прогнози ще струват на румънската хазна 24,8 милиарда леи или над 5 милиарда евро.  Заради това се появиха критики, че Букурещ ще надхвърли много прага на бюджетния дефицит, определен от правилата на ЕС на 3% от БВП.

Заради увеличението на пенсиите румънският министър председател призова народните представители по възможност да не приемат други проекти, които ще изискват големи разходи. Освен това мащабното увеличение според много експерти може да доведе до нестабилност в Румъния през следващите няколко години.

У нас днес министърът на труда и социалната политика Деница Сачева обясни в ефира на Нова ТВ, че увеличението в България цели да не предизвика дестабилизация. На въпрос защо в съседна Румъния подобно действие е възможно, тя отново отговаря, че у нас основният стремеж е към стабилност.

Но коя е правилната позиция и дали тази промяна ще наруши баланса на румънския бюджет или експериментът ще бъде успешен, ще покаже само бъдещето.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!