мръсен въздух

Въздух с високо съдържание на прахови частици ще измъчва жителите на десетки градове и днес. В десет региона е обявен жълт код заради мъгли.

Прогнозите са, че и днес хората ще виждат какво дишат. Очаква се мъглата да затисне областите София, Перник, Кюстендил, както и тези в северната част на страната – Видин, Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново Русе Силистра.

мръсен въздух

По препоръка на пулмолозите хора с хронични респираторни и сърдечно-съдови заболявания трябва да избягват продължителен престой навън. Директорите на училища и детски градини са предупредени да не провеждат занятия на открито. Лекарите не препоръчват да се носят медицински маски, тъй като те не са уплътнени. По-добре е да се използват плътни шалове при излизане навън. Съветът към шофьорите, на които им се налага да карат автомобила си, е да не оставят автомобилите си с включен двигател, когато не са в движение.

Продължават и проверките в цялата страна на пунктове за вторични суровини, автокъщи, строителни обекти за нерегламентирано изгаряне на отпадъци, както и проверки за горене на отпадъци на открито в кварталите с най-много сигнали.

Въпреки това общините в страната не взеха най-простата мярка – измиване на улиците, за да се премахне от тях излишното замърсяване, което също дишаме.

София

В София за днес с решение на Столична община се въвежда „Зелен билет“, който представлява карта с цената на 1 лев, за цялата градска мрежа. Мярката е заради завишените фини прахови частици във въздуха вече трети ден. Сутрешен дъжд отми финия прах, но предупреждението за мръсен въздух остава.

мръсен въздух, зелен билет

Превозният документ може да бъде закупен от пунктовете на Център за градска мобилност, касите на столичното метро, както и от водачите на превозните средства на градския транспорт и чрез мобилно приложение, съобщиха от общината.

Мярката се въвежда с цел стимулиране използването на обществен транспорт. Столична община разкрива временни буферни паркинги в най-дясната пътна лента по основни входни булеварди на столицата – бул.„Александър Малинов“ при метростанция „А.Т.Балан“ и „Бизнес парк София, бул.“България“ между „Т.Каблешков“ и „Гоце Делчев“, при метростанция „Дружба“на бул.“Цветан Лазаров“ и бул.Кръстьо Пастухов“, бул.„Ботевградско шосе“ при спирката на трамвай № 22, на бул.„ Царица Йоана“ при местростанция „Люлин“, на бул.„Панчо Владигеров“ при метростанция „Сливница“ и „Западен парк“.

Русе

Основен виновник за замърсяването на въздуха и в Русе се смята, че е отоплението на твърдо гориво. Според местните хора обаче печките само засилват проблема с мръсния въздух в града. В Русе Министерството на околната среда и водите предвижда да въведе нова наредба за качествата на твърдите горива.

мръсен въздух

Велико Търново

Данните за въздуха в Горна Оряховица са стряскащи – 5 пъти над нормата бяха те вчера. От началото на октомври завишения са отчитани 32 пъти.

Пловдив

Пловдив води челните класации по мръсен въздух. Затова там общината предвижда да подмени печките на твърдо гориво с климатици. За целта са осигурени 14 млн. лв. от Европейския съюз. Близо 20 000 домакинства в града се отопляват с дърва и въглища. На част от тях общината ще предложи да минат към ТЕЦ-ове или да се отопляват на газ.

мръсен въздух

Перник

60 000 лева глоба е наложена на пернишката “Топлофикация” от регионалната екоинспекция. При проверка е установено, че ТЕЦ-ът използва неразрешен вид гориво – дървесен чипс.

Емисиите на вредни вещества се изпускат в атмосферния въздух неорганизирано от корпуса на „Котелен цех“ и водят до влошаване качеството на атмосферния въздух в района, се казва в съобщението на РИОСВ-Перник.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук