Кристалина Георгиева
Кристалина Георгиева

Международният валутен фонд (МВФ) постигна споразумение с Украйна за нова програма за заем от 5,5 милиарда долара, каза ръководителят на фонда Кристалина Георгиева. Тя заяви това след проведени телефонни разговори с украинския президент Зеленски, съобщи РИА „Новости“.

От изявлението на директорката на МВФ става ясно, че срещу кредитирането Украйна е поела ангажименти да укрепва върховенството на закона и да направи положителни промени в съдебната система. Очевидно в политиката на МВФ има уеднаквяване с новите тенденции в кохезионната политика на ЕС и то вероятно не е случайно. Концепцията, че пари ще се дават при спазване на върховенството на закона, ще бъде основна в мандата на новата Еврокомисия, като се очаква орязването на пари от еврофондове да стане ефективен инструмент за санкциониране на правителства, които се опитват да „кривнат“ от това изискване.

„С удоволствие отбелязвам, че служителите на МВФ постигнаха споразумение с властите на Украйна относно политика, която ще бъде в основата на ново тригодишно споразумение за отпускане на кредити за 4 милиарда единици специални права на тираж (5,5 милиарда долара – бел. ред.). Това споразумение ще трябва да бъде одобрено от ръководството на МВФ и Съвета на управителите“, гласи изявление на Георгиева.

Украйна е приела да продължи да се придържа към някои предписания:

„Президентът Зеленски и аз се съгласихме, че икономическият успех на Украйна зависи критично от укрепването на върховенството на закона, подобряването на съдебната система и намаляването на ролята на специални интереси в икономиката. Ние се съгласихме, че е важно да защитим успехите, постигнати в изчистването на банковата система, и възстановяването на големи загуби за данъкоплатците поради реорганизация на банките“, каза Георгиева.

Украйна е силно зависима от външното финансиране и кредитиране, а икономиката й се бори да избегне колпаса, откакто загуби две важни икономически зони – Крим и Донбас. Полуостровът бе анексиран от Русия, а Донбас е практически под неин контрол чрез порруските сепаратисти, които с подмолната помощ на Кремъл отцепиха и удържаха в свои ръце тези украински територии.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!