Кристалина Георгиева
на снимката: директорът на МВФ Кристалина Георгиева

Международният валутен фонд одобри в понеделник сумата от 500 милиона долара, за да отмени шестмесечните плащания на дълга на 25 от най-бедните страни в света. Решението е в подкрепа на тези държави при справянето им с пандемията COVID-19.

Изпълнителният директор на МВФ Кристалина Георгиева обяви, че се облекчава дългът на 19 африкански държави, Афганистан, Хаити, Непал, Соломоновите острови, Таджикистан и Йемен.

„По този начин се предоставят безвъзмездни средства на най-бедните и уязвими членове за покриване на дълговите задължения към МВФ през следващите шест месеца и ще им помогне да насочат повече от оскъдните си финансови ресурси към жизненоважни спешни медицински и други усилия за подпомагане“, каза Георгиева.

Парите ще дойдат от обновения Фонд за ограничаване на катастрофите и възстановяване, който ще използва вноските в размер на 185 милиона долара от Великобритания и 100 милиона долара от Япония. Тя призова други донори да помогнат за попълване на ресурсите на фонда.

19-те африкански страни, които ще получат облекчение на дълга, са Бенин, Буркина Фасо, Централноафриканска република, Чад, Коморските острови, Конго, Гамбия, Гвинея, Гвинея-Бисау, Либерия, Мадагаскар, Малави, Мали, Мозамбик, Нигер, Руанда, Сао Томе и Принсипи, Сиера Леоне и Того.

Генералният секретар на САЩ Антонио Гутериш и група от 165 бивши световни лидери и видни личности с международна известност настояваха за спиране на изплащането на дълга за най-бедните и най-уязвимите страни в света, за да могат да използват оскъдните си ресурси за преодоляване на кризата с коронавируса.

Ерик Лекомпт – изпълнителен директор на неправителствената организация „Jubilee USA Network“, обединяващ над 75 американски организации и 700 религиозни общности, работещи за облекчаване на дълга, нарече съобщението на МВФ „невероятно положителна стъпка“.

„Много от тези страни разполагат с по-малко от 50 легла за интензивна грижи всяка“, заяви той и призова към засилване на здравните системи и пълно анулиране на дълга на тези държави.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук