Кристалина Георгиева
на снимката: Кристалина Георгиева

Бордът на директорите на Международния валутен фонд обяви, че подновява „пълното си доверие“ към Кристалина Георгиева. С това тя запазва и поста си на изпълнителен директор въпреки обвиненията в нередности в работата й, предаде АФП.

Ръководните органи на институцията считат, че информацията, представена по време на разследването, не позволява да се направи извод за „неподходяща роля“ на българския икономист.

От своя страна Георгиева незабавно приветства това решение, заявявайки, че всички твърдения за злоупотреба са „неоснователни“.

Въпросът дали 68-годишната Георгиева ще остане начело на фонда беше повдигнат след публикуването на 16 септември на заключенията от разследване на адвокатската кантора WilmerHale, извършено по искане на комисията по етика на Световната банка.

В това разследване тя беше обвинена, че е манипулирала данни от доклада „Doing Business“ в полза на Китай, когато е била управляващ директор на Световната банка.

Шефката на МВФ винаги е отричала фактите, в които е обвинена.

МВФ обяви, че решението е взето след осмо заседание на борда по въпроса

„Бордът установи, че информацията, представена по време на прегледа, не доказва окончателно, че изпълнителният директор е играл неподходяща роля по отношение на доклада „Doing Business 2018“, когато е била главен изпълнителен директор на Световната банка. След като разгледа всички представени доказателства, Управителният съвет потвърждава пълното си доверие в ръководството и способността на генералния директор да продължи да изпълнява ефективно своите задължения“, се казва в съобщението за пресата.

Съветът добавя, че има доверие в ангажимента на Кристалина Георгиева да поддържа най-добрите стандарти за управление и почтеност в МВФ.

„Доверието и почтеността са крайъгълните камъни на многонационалните организации, на които вярно служих повече от четири десетилетия“, каза Георгиева.

Тя подчерта, че тази афера е „труден епизод на лично ниво“, като същевременно изрази своята непоколебима подкрепа за независимостта и почтеността на институциите.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!