Икономическият растеж на Китай за 2017-та и 2018-та ще е съответно 6,6 и 6,2 процента, сочи прогнозата за развитието на световната икономика на Международния валутен фонд (МВФ).

В изказване преди пролетнате среща на МВФ във Вашингтон, главният икономист в организацията Морис Обстфелд обясни, че прогнозите идват след като Китай бележи по-бърз икономически растеж от очаквания, а едновременно с това правителството прилага и ефективни финансови политики.

„Виждаме значителен напредък в китайската икономика, повече отколкото очаквахме през 2016-та. Тази инерция се запазва и през 2017-та. Съществува възможността, че при следващото преразглеждане на резултатите през юли, ръстът може да е дори още по-голям. В Китай това се дължи на много фактори, един от които е силната подкрепа на правителството за икономиката. Виждаме резултатите сред всички сфери, дори се е увеличило и производството”, каза Обстфелд.

В последните данни на МВФ е посочено, че развиващите се икономики ще отбележат ръст от 4,5% през 2017-та и 4,8 на сто през 2018-та.

Когато става дума за финансовите политики на Китай, Обстфелд подкрепя инициативата „Един пояс, един път” (икономическа зона, обхващаща Пътя на коприната и Морския път на коприната на XXI век – бел. ред.). Той вярва, че това може да помогне за стимулирането на икономиката и насърчаване на строителството в инфраструктурата.

„Мисля, че това действително помага. Техните големи инфраструктурни проекти спомагат за увеличаването на икономическия потенциал, това от своя страна стимулира икономиката. Това може да е положително, ако се прави както трябва.

Според него, всичко, което намалява разходите за транспорт, но увеличава стокообмена икономическите връзки, е добро за производителността. Той добави, че МВФ е оптимист спрямо този проект.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук