Борисов и Дачич
на снимката: Ивица Дачич, Бойко Борисов

По разпореждане на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева посланикът на Република Сърбия у нас Владимир Чургус бе извикан днес в Министерството на външните работи. Поводът бе изказване на министъра на външните работи на Република Сърбия Ивица Дачич от 6 юли 2019 г., в което той прави коментар на отговор, даден от българския министър-председател Бойко Борисов на пресконференция в Познан.

Дачич, който е бивш говорител на диктатора Милошевич, си разреши да поучава Борисов каква е позицията на ЕС към Косово и да го съветва как да се отнася с вероятния европейски дипломат номер едно Жозеп Борел.

Преди дни премиерът Бойко Борисов беше попитан дали евентуалният избор на испанеца за нов върховен представител на ЕС за външната политика и сигурността, ще попречи на евроинтеграцията на страните от Западните Балкани, тъй като Испания е една от петте европейски държави, които не са признали независимостта на Косово, а Борисов отговори:

„В момента, в който се заеме даден пост, последното, на което имаш право, е да защитаваш националния си интерес, а трябва да защитаваш интереса на целия Съюз. Така че, с цялото ми уважение, но ако той стане – това че Испания не признава Косово не значи, че другите, които сме го признали, нали, все едно неговото мнение ще е меродавно…“

Външният министър на Сърбия Ивица Дачич реагира остро:

„Бойко, нека ти кажа едно нещо: Позицията на Европейския съюз не е, че Косово е независима държава! Ти, Бойко, трябва да зачиташ позицията на Европейския съюз, а не да държиш лекции на Борел! Какво значи това безобразие? На какво прилича това!? Дотук ми дойде вече!! Да не говорим, че преди няколко месеца получи и медал от нас!“

Пред посланик Чургус беше изразена позицията, че изказването на министър Дачич е неприемливо и не отговаря на очакванията на българската страна за поддържане на приятелски и добросъседски отношения. Бе подчертано, че на срещата в Познан българският премиер говори като европейски политик и коментарът на външен министър на страна извън Съюза в този случай е неуместен.

Бе изтъкната и ролята на България за европейската интеграция на Западните Балкани и в частност на Република Сърбия, успехите на Българското председателство на Съвета на ЕС, което успя да върне този ключов за региона въпрос в европейския дневен ред.

На срещата бе повдигнат въпросът и за последвало изявление на сръбския външен министър Ивица Дачич за информационна агенция „Танюг“, което също се оценява като неприемливо от българската страна. В тази връзка настоятелно бе изразено очакване подобни изказвания да не се повтарят в бъдеще.

Посланик Чургус благодари за подкрепата, която България оказва за европейския път на Република Сърбия, и подчерта връзките между двата народа, като обърна внимание на емоционалния характер на изявленията. Всички имаме интерес от добри отношения със съседите и стабилност в региона, подчерта той.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!