Мартин Божанов-Нотариуса
Мартин Божанов-Нотариуса

Държавна тайна е дали убитият Мартин Божанов – Нотариуса е бил нещатен сътрудник в МВР. Това се посочва в официална позиция на вътрешното министерство до медиите. В нея се казва още, че разгласяването на държавната тайна е наказуемо по смисъла на НК.

В позицията на МВР се съобщава, че същевременно не съществува правна възможност за защита от наказателно преследване на лице, приело доброволно сътрудничество с МВР.

От вътрешното ведомство изпратиха копие до медиите от заповедта за назначаването на съпругата на Божанов – Гергана, в структурите на МВР. Тя е назначена в Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП) през май 2021 г. като стажант. Заповедта е подписана от тогавашния министър на вътрешните работи Бойко Рашков.

С предложение на тогавашния директор на ГДБОП главен комисар Калин Стоянов до министъра на вътрешните работи Бойко Рашков нейното служебно правоотношение е прекратено от 2 август 2021 г. Причината – на съпругата на Божанов е отказано издаване на разрешение за достъп до класифицирана информация.

С решение на Административен съд – София град от октомври 2021г. и потвърдено с ново решение от март 2022 г. на Върховния административен съд, тя е възстановена за държавен служител – стажант в МВР.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук