На снимката: Калин Стоянов
На снимката: Калин Стоянов

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов даде да се разбере, че въпреки ситото, което преминават бъдещите служители на МВР, няма гаранция, че те могат да се окажат извършители на престъпление.

Това стана по време изслушването му по повод побоя над 19-годишен студент. След този случай стана ясно, че побойникът, представящ за охранител, се оказа полицай.

Изслушването беше поискано от групата на ПП-ДБ, които поставиха въпроса защо е отнело близо седмица на МВР да установи извършителя, след като по време на инцидента на място в „Кайт бар“ на плажа „Градина“ е имало полицейски патрул.

Явор Божанков от ПП-ДБ припомни, че по време на протестите на футболни запалянковци срещу ръководството на Българския футболен съюз служители на МВР не са били възпрепятствани да влязат веднага в заведение и да нанесат побой над протестиращ, но в конкретния случай на плаж „Градина“ на органите е отнело една седмица, за да установят извършителя вместо да го задържат на място непосредствено след инцидента.

От отговора на вътрешния министър стана ясно, че мерките, които се взимат при подбор на новопостъпващи кадри, не дават гаранция тези служители да се окажат „в ролята на извършител на престъпление“.

Не охранител, а полицай е разбил челюстта на 19-годишния студент заради парче пица

„И служителите на МВР, и на други институции, има случаи, в които са замесени и то като извършители на престъпления“, обясни Калин Стоянов и побърза да уточни, че в конкретния случай органите на реда са направили всичко възможно биячът да бъде установен и задържан.

Стоянов се ангажира лично да следи развоя на случая, като обясни, че поддържа връзка с наблюдаващия прокурор, който го уверил, че до края на деня вероятно ще бъде повдигнато обвинение и ще бъде поискана постоянна мярка за неотклонение „Задържане под стража“.

Вътрешният министър обясни, че има различни етапи, които следва да преминат съответните кандидати – от физически прегледи, през медицински прегледи и  психотестове, които се провеждат от Института по психология на МВР.

„За този служител по този повод ще бъде извършена детайлна проверка как е преминал през тези процедури, дали е констатирано нещо от института и дали евентуално някой нещо е пренебрегнал“, . За съжаление и служителите на МВР, не са застраховани. Да приемем, че е преминал през процедурите без забележки, това не дава гаранция, че той няма да се окаже в ролята на извършител на престъпление“, каза вътрешният министър.

От обясненията на министъра стан ясно, че Христо Иванов Петров е бил назначен на работа в МВР на 25 октомври 2023 година и е бил на работа в 4 Районно управление – Бургас. От тогава той бил в изпитателен срок.

На 6.07 – пет дена след инцидента от районното потвърждават, че става въпрос за техен служител от патрулно-постовата дейност. На 10 юли пък е направено разпознаването му от пострадалите лица, като тук отново Калин Стоянов акцентира на действията им и това, че разпознаването е можело да стане и по-рано.

В държавата на мачовците децата ги бият, нали?

Въпреки това от обясненията му стана ясно, че още преди официалното разпознаване на служителя органите са предприели действия – на 8 юли е била уведомена прокуратурата, че побойникът е служител на 4 Районно управление, а на 9 юли е започнало дисциплинарно производство.

От думите на Калин Стоянов стана ясно още, че МВР не може да носи отговорност за служителите си, когато те са в отпуск – какъвто е бил и случаят с Христо Петров.

Очаквано от ГЕРБ-СДС опитаха да отклонят темата, като акцентираха върху евентуално виновно поведение в действията на потърпевшите.

Христо Терзийски – вътрешен министър по време на бруталното полицейско насилие под колоните на Министерския съвет в столицата, който по-късно дори допусна, че не е изключено да има „необмислени действия от страна и на полицейските служители„, зададе въпрос от парламентарната трибуна за това дали потърпевшите са отказали да се явяват в Районното управление в Созопол и дали от МВР са им оказали помощ.

В отговор вътрешният министър обясни, че пострадалите младежи са били поканени от полицаите, след като бъдат прегледани в болницата в Бургас, да отидат и да дадат показания. Те обаче заявили, че се прибират в София.

Това, което пропусна да уточни Калин Стоянов, е, че двамата младежи са били насочени от бургаската болница към „Пирогов“. По-късно все пак той поясни, че те заявили, че отиват в спешната болница в София, за да си извадят свидетелство за нанесена телесна повреда.

Маноил Манев от ГЕРБ също констатира, че вероятно става въпрос за пропуски при първоначалния подбор на въпросния служител, но при този конкретен случай безкомпромисността е гарантирана, тъй като става въпрос за униформен, към което органите на реда нямало да допуснат небрежност по време на разследването.

Той използва възможността да каже, че ще с колегите му от ГЕРБ ще настояват за законови промени за въвеждането на бодикамери при гардовете в частните охранителни фирми.

От парламентарната трибуна Явор Божанков попита има ли срастване между МВР и охранителната фирма „Делта гард“, които отрекоха Христо Петров да е бил техен служител. Божанков припомни случаи, при които гардове на охранителната фирма бяха разпознати сред униформените от МВР по време на протестите през 2020 година. Той припомни и участието на фирмата в аферата с отнемането на бизнеса на Филип Златанов.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук