Шефът на НСО Красимир Станчев даде обяснение за случващото се в Партийния дом с медицинските сестри. Пред журналистите той обясни, че е търсил помощ от МВР, но никой не е се е отзовал. Това вероятно е свързано със създалото се напрежение между изпълнителната власт и НСО, но това не може да бъде причина една държавна структура да откаже помощ на друга държавна структура, защото и двете получават заплатите си от данъкоплатците, а не от този и онзи политик.

След като барикадиралите се в Партийния дом медицински сестри обявиха, че са били подложени на тормоз, включително са били влачени по земята от служителите на НСО, шефът на службата обясни неговата версия.

Началникът на службата за охрана Красимир Станчев каза, че от МВР са отказали да му съдействат в разрешаването на кризисната ситуация. Особено притеснен Станчев бил, когато медицинската сестра Бойка Анастасова излязла на перваза на прозореца на сградата. По думите му, трима психолози от НСО говорили с протестиращите, но те нямали опит и подготовката да водят подобни преговори. Тогава той поискал от МВР да му изпратят подготвени специалисти, но никой не се е отзовал.

„Помолих за съдействие МВР. Очаквах по-качествени психолози. В крайна сметка не искахме да нагнетяваме повече това положение. 5 дами и 5 мъже. Нашият тактически ход беше спирането на тока. Още вчера са поискани психолози от полицията“, разкри Станчев.

„Не приключиха в наш интерес нещата, нашата служба беше оставен сама да предприеме всички мерки, насилие не е имало“, каза Станчев.

Той свидетелства, че още снощи една от протестиращите е заплашвала, че ще скочи от прозореца, тоест „нагласата е била такава още от вечерта“.

Обясни кръвта по ръката на Анастасова с това, че се е одраскала и оцени като нормално, когато човек е дърпан, а оказва съпротива, да прецени това като насилие.

Станчев каза, че токът е бил спрян в сградата рано тази сутрин, но не отговори защо.

Той определи случващото се в сградата като „терористичен акт”.

„За пръв път в НСО се случва нещо такова като тип „терористичен акт“ или „отвличане“, не можах да намеря по-подходяща дума“, заяви шефът на Националната служба за охрана Красимир Станчев.

Главният секретар на МВР Ивайло Иванов отрече обвиненията на шефа на НСО.

„Не сме подценили ситуацията с медицинските сестри в Народното събрание” , каза той.

Иванов уточни, че сградите на Народното събрание са със специален статут и за тях отговарят НСО.

„Присъствие в сградата нямаме“, каза той и уточни, че МВР има присъствие пред сградата. „Ще продължим да имаме“, каза Иванов.

Свързана новина:

Мая Манолова и Джок Полфрийман подкрепят протеста на сестрите

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!