летните сараи на Доган, на плаж Росенец

След като вчера МВР изпрати на прокуратурата материали за проверка на строителството на кея пред летния сарай на почетния председател на ДПС Ахмед Доган в Росенец, днес нарушение е установено и при удълбочаването на двата канала на Пристанище-Варна, възложено през есента на 2019 г. Това е заключила проверка на отдел „Икономическа полици“- ГДНП, започнала в началото на 2022 г. по сигнал на Министерството на транспорта и съобщенията, съобщава МВР.

Изводът на разследващите е, че има данни за престъпление и изпращат материалите в прокуратурата с мнение за образуване на досъдебно производство по чл. 220 от НК за сключване на неизгодна сделка.

Удълбочаването струва на държавата близо 400 млн.лв., които са отпуснати от държавното дружество “Пристанищна инфраструктура” на собствената му фирма “Транспортно строителство и възстановяване”. Поръчката след това се преотдава на частната фирма “ЕС Билд”, която пък я преотдава на руската компания “Гидрострой”, установи преди време разследване на “Дневник”.

В хода на проверката е установено, че първоначално избраното дружество не е разполагало с нужния ресурс и техника за възложената дейност, а второто е имало малък екип от специалисти и техника, което не позволява извършването на подобна дейност. Заключението на разследващите е, че е налице основание за започване на досъдебно производство по чл. 220 от НК.

Този казус привлече общественото внимание поради близостта на пристанището до ТЕЦ „Варна”, собственост на Ахмед Доган. От изказване на министъра на транспорта Николай Събев съобщи, че удълбочаване е извършено само до пристанището на ТЕЦ „Варна“, собственост на почетния председател на ДПС г-н Ахмед Доган, но не и до останалите 15 терминала, което показва, че проектът е бил целесъобразен.

Нарушение на „Росенец“

Вчера „Главна дирекция „Национална полиция“ (ГДНП) изпрати на прокуратурата материалите от проверка на строителството на кея пред сарая на Ахмед Доган в лесопарк „Росенец“ с мнение за образуване на досъдебно производство. Причината е, че при изграждане на стената на кея има нанасяне на неверни данни в констативен нотариален акт.

Сигналът до МВР е на народния представител от “Демократична България” Ивайло Мирчев“, съобщава пресцентърът на „Демократична България“ (ДБ).

МВР съобщава, че отдел “Икономическа полиция” е приключил проверката и, според разследващите, има данни за престъпление по чл. 314 от НК за внесени неверни обстоятелства или изявления в официален документ, се посочва в прессъобщението на МВР.

Проверката е започнала през есента на 2021 г. по сигнал за извършени закононарушения при изграждането на кейова стена в лесопарк Росенец. В него е посочено също, че на 2 септември 2016 г. първоначално е  заличено пристанището – имот с идеални части, а на 24 февруари 2020 г. е нанесено в кадастъра като пристанище с нова, по-голяма квадратура от 5 838 кв. м.
След изискани документи от редица институции, включително и снимков материал, е установено, че към 2016 г. хидротехническото съоръжение е било с площ от 1 029 кв. м, а през 2020 г. на негово място е нанесен нов имот с площ от 5 838 кв. м, с начин на трайно ползване за пристанище с размери и подробно описание в констативен нотариален акт от 18 март 2020 г.

При съпоставка на данните, е изяснено, че този документ е съставен на база на изготвено експертно конструктивно становище-обследване и анализ на съществуващите строителни конструкции – брегоукрепителни конструкции и защитни съоръжения  и оборудване. На това основание на тях са очертавани границите и дължината на съоръжението. Това дава основание на разследващите да заключат, че в официален документ – констативен нотариален акт  от 18 март 2020 г., умишлено са нанесени неверни обстоятелства на база конструктивното становище, изготвено от 53-годишен инженер от Бургас.

След системни сигнали от Ивайло Мирчев и на бившия народен представител от ДБ Димитър Найденов, ДНСК вече установи, че удължението на кейовата стена в лесопарк „Росенец“ е изградено без необходимите строителни книжа, се посочва в прессъобщението.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук