Младен Маринов
на снимката: Министърът на вътрешните работи Младен Маринов

Има теч на информация при хакерската атака на НАП. Това съобщи тази сутрин министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

„Най-вероятно атаката е отвън, всяка система има своите уязвимости, това е първата атака, при която има такъв успех хакерите да откраднат толкова много данни на хора“, допълни Маринов.

Някои електронни медии получиха вчера имейл, в който пише, че е хакната системата на НАП. Съобщението дойде от руски сайт и в него се иска оставката на финансовия министър.

Министър Маринов предполага, че хакерската атака може да е свързана с решението покупка на самолетите Ф-16, допълни Маринов.

Припомняме, че още снощи експерти от НАП, МВР, ДАНС и ГДБОП започнаха да проверяват сигнала за потенциална уязвимост на компютърната система на приходната администрация.

По електронната поща на определени медии бе изпратена връзка за изтегляне на файлове, за които се твърди, че принадлежат на Министерството на финансите на България, информираха от НАП.

Според информацията в писмото, хакерите са атакували сървър на МФ, през който е източено съдържанието на над 110 бази данни.

„Над 5 млн. български и чужди граждани са засегнати”, казват хакерите.

Междувременно премиерът Бойко Борисов е събрал Съветът по сигурност на Министерския съвет заради хакнатите сървъри на НАП.

Очаква се на заседанието при Борисов да са всички шефове на специални служби, финансовият министър Владислав Горанов, вътрешният Младен Маринов.

„От руски домейн е изпратело съобщение до български медии, линковете в който водят до сървъри на НАП. Тази информация съвпада със сървърите на НАП и това потвърждава нерегламентирания достъп до сървърите на НАП. Продължава работата за разкриване на хакерската атака и за минимизиране на щетите. По разпореждане на премиера се извършва преглед на системата, за да се минимизират опити за нови хакерски атаки“, съобщи вътрешният министър Младен Маринов след заседанието.

„Изключително неприятна атака, информацията е част от базата данни на НАП. Около 3% от данните са засегнати“, допълни министърът на финансите Владислав Горанов.

Очаквайте подробности!

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук