Ивайло Иванов
На снимката: главният секретар на МВР Ивайло Иванов

Главният секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов издаде заповед, с която разпореди извършване на комплексна проверка във всички областни дирекции на страната и в СДВР относно спазването и изпълнението от полицейските служители на Наредбата за униформеното облекло и работното облекло за служебно ползване в МВР от 24.08.2015 г. и на Наредбата за реда за употреба на физическа сила и помощни средства от служителите на МВР от 14.03.2017 г.

По всичко личи, че ведомството най-накрая е решило да реагира на свидетелствата за служители на реда, които не се легитимират и/или не носят никакъв идентификационен знак. Това са проблеми, които станаха обект на по-активна обществена дискусия в последните месеци на протести, но присъстват отдавна.

Омбудсманът алармира за насилието и лепсата на идентификация

Преди десетина дни омбудсманът Диана Ковачева призова за точно такава проверка от МВР – за отличителни знаци и относно сигнали за насилие и отказ от незабавен достъп до адвокатска защита на задържани в нощта на втори септември. Тя осъди действията насилието и неправомерната употреба на сила над демонстранти и журналисти, които са били видени в кадри от медиите, и настоява за извършване на ефективно разследване на всички сигнали.

На снимката: новият омбудсман Диана Ковачева

Омбудсманът определи като недопустимо видяното в кадри на телевизиите използване на боксове от страна на униформените. Ковачева настоява и МВР да предостави информация затова дали по време на протеста сред охраняващите го полицейски служители е имало и такива без индивидуални идентификационни номера.

Само строеви прегледи?

Изпълнението на заповедта е възложено на директорите на областните дирекции и на СДВР, а контролът по изпълнението – на директора на Главна дирекция „Национална полиция“.

Директорите на областните дирекции и на СДВР следва да организират и провеждането на строеви прегледи, при които да бъде установено има ли нарушения при използването на пагоните, емблемите, отличителните знаци и надписите по униформеното облекло.

Засега не е ясно как ще се гарантира, че видяното на строевите прегледи ще продължи да се поддржа и в реален режим на работа на полицаите.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук