Калин Стоянов
Снимка: БТА

МВР ще засили охраната в центъра на София и в райони, където има „сборища на лица с различен произход.

Това стана ясно от изявление на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов, който днес се срещна с представители на ресторантьорския бизнес у нас, на която присъства и столичният кмет Васил Терзиев.

Формално срещата е провокирана от два случая на насилие в София, единият от които първоначално беше представен като нападение на мигранти над българи.

В последствие се оказа, че става въпрос за два отделни битови инцидента. При единия група български младежи са нападнали и били британски студенти с пакистански произход. При втория младежи с арабски произход са провокирали инцидент в центъра на София с български младежи, с които после се оказа, че били приятели.

От МВР определиха и двата инцидента като битови. Въпреки това полицията ще охранява места с концентрация на чужденци, стана ясно днес от изявлението на вътрешния министър, който в същото време отчете, че в страната няма увеличение на инцидентите, в които са участвали и мигранти.

„Предприели сме необходимите действия да гарантираме сигурността и спокойствието на гражданите. Засилваме полицейското присъствие в централната градска част и други райони, в които има сборища на лица с различен произход“, каза Стоянов.

По думите му това се налага заради двата инцидента от последните няколко дни в центъра на града.

Калин Стоянов добави, че се засилва и полицейското присъствие около центровете за настаняване на Държавната агенция за бежанците, които се охраняват от частна фирма.

Министърът отбеляза инициирането на законодателна промяна в Закона за администрацията, което ще даде възможността да се назначат нужните 1264 бройки по линия на „Гранична полиция“ и около 260 полицейски служители, които ще поемат охраната на петте центъра за настаняване.

Той добави, че от МВР са констатирани последните месеци доста пропуски в центровете и са издадени препоръки.

В същото време столичният кмет Васил Терзиев свиква извънредно заседание на Столичния общински съвет. Градоначалникът стана обект на атака от ГЕРБ-СДС за това, че носи отговорност за инцидентите.

„Не е въпрос само на мигранти. От доста време има големи струпвания на групи, български младежи и чуждестранни туристи, които нарушават спокойствието на другите, пречат на обществения ред“, каза след срещата в МВР Терзиев.

Той добави, че е решено да се засилят патрулите в столицата и да се проверяват тези големи струпвания на групи.

„Целта ни е хората да усетят, че има ред в този град“, посочи кметът.

Във връзка с видеонаблюдението в столицата Васил Терзиев коментира, че в София има около 3800 камери, които са интегрирани към системата на МВР. Броят им ще се увеличава, добави той.

Ричард Алибегов, председател на Българската асоциация на заведенията, коментира, че браншът иска сигурност за служителите и туристите. „Разбрахме, че тази случка на бул. „Витоша“ е битов инцидент и не трябва да се заиграваме с етническата карта, защото живеем в мир в България“, добави той.

По думите му има мигранти, които може би са агресивни, има българи, които са агресивни, но не можем да сложим всички мигранти под един знаменател и да кажем, че всички те са агресивни и да ги изгоним оттук. Алибегов посочи, че доста е намаляла продажбата на наркотици в заведенията, като по темата е имало срещи с МВР.

По отношение престъпността сред младежите главният секретар на МВР Живко Коцев посочи, че трябва да има по-сериозен родителски контрол. Той добави, че освен в централна градска част ще се увеличи полицейското присъствие с цел превенция и по парковете.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук