Деница Сачева
На снимката: Деница Сачева

Мярката 60 /40 ще действа и след 1 януари, като ще се търси баланс да се помага на бизнеса за запазване на заетостта, но и да не го правим прекалено зависим от държавни помощи, коментира министърът на труда и социалната политика Деница Сачева днес.

В проекта на бюджет на общественото осигуряване са заложени 300 милиона лева за запазване на заетостта, като парите биха стигнали до април, ако мярката продължи да действа в сегашния й вид, а ако стане по-фокусирана към определени сектори – до 30 юни, каза министърът. Според Сачева всичко зависи от развитието на кризата, затова се правят промени в дизайна на три месеца.

Тя посочи, че въпреки исканията на синдикатите, не е обосновано да се увеличава обезщетението за безработица и припомни, че сегашното минимално обезщетение беше увеличено от 9 на 12 лева от 1 октомври.

Сачева отбеляза, че освен синдикалните мнения, има и други, които ги призовават да не вдигат обезщетението, за да се стимулира по-бързото връщане на пазара на труда. Няма да се вдига и максималният осигурителен доход, въпреки исканията на синдикатите.

Заложено е детските добавки да бъдат без подоходен критерий до края на следващата година, като по думите на Сачева тази универсална добавка може да бъде продължена и занапред в зависимост от анализите на ефектите.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!