На снимката: Н. Пр. Алехандро Поланко Мата

Макар и да беше кризисна, миналата година беше ползотворна. Появиха се нови възможности за подобряване на дипломатическите отношения между България и Испания. Това заяви специално за Дебати.бг посланикът на Испания Н.Пр. Алехандро Поланко Мата.

Изминалата година беше много сложна за всички. Имахме пандемия, доста значим икономически удар, покачване на цените на енергията. Но кризата в някои от секторите се превърна във възможност. Двустранната програма не беше толкова важна, беше важен глобалният мащаб.

По думите му един от най-големите успехи е „успехът в солидарността“.

Тя се отразява основно в рамките на Европейския съюз. Имахме обща политика по отношение на ваксинацията, постигнахме това пандемията да не скъса свободното движение, особено по отношение на туризма, който е много важен за Испания и България, както и по отношение на свободното движение на стоки. Успяхме да материализираме солидарността по отношение на икономическите въпроси.

Посланикът акцентира, че е много важно и одобрението на Плана за възстановяване и развитие.

Тези средства ги дават европейските държави, които споделят с другите си партньори капацитета за излизане от тази криза. Същото това го виждам по отношение на сигурността. През последните месеци си поставихме за цел по-голяма стратегическа издръжливост. Но не само отворена към сигурността, но и към теми, свързани със здравеопазване. С това как Европа и европейските държави могат да реагират в условие на криза.

Оценката му е, че въпреки пандемията е имало динамика в двустранните отношения в много направления. 

В Икономически план организирахме с българските общини, събития, посветени на “умни градове”. Развихме капацитет между испански и български фирми и сътрудничество в областта на здравеопазването, енергетиката и направихме така, че нови фирми като Гестамп и фирми, свързани с производство на тръби и водоразпределение да стъпят в България в една ситуация, свързана с криза като свързването на водоподаването на Перник.

Годината също така е била белязана от много юбилеи и културен обмен, особено по отношение на испанското кино, което е привлякло хиляди зрители чрез партньорство с частни телевизионни канали.

Коя беше най-голямата испанска инвестиция у нас; защо испанците повярваха във ваксинацията като изход от кризата, свързана с коронавируса, а българите – не; как бяха отбелязани 110 години от успановяване на дипломатическите отношения и по какво си приличат българите и испанците – четете утре в цялото интервю на Дебати.бг. 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук