София, освобождение

Преди 146 години на този ден генерал Гурко е посрещнат триумфално с цветя и сълзи. Той превзема София, нанася последно поражение на Сюлейман паша при Пловдив и превзема Одрин, с което практически е сложен край на войната. А бъдещата столица на Княжество България е освободена.

Емблематичните думи на ген. Йосиф Гурко се помнят и днес:

„Вероятно нямаше да преминем Балкана, ако не бяха тези мълчаливи и силни българи, донесли ни хляб и топла храна. Накараха ни да махнем конете, за да запрегнат своите волове към оръдията и така тръгнаха първи да прокарват партина през преспите и чудовищния студ.”

Битката при столицата е заключително действие на Западния отряд на Гурко. Водените от него войници успешно преминават Стара планина и разгромяват разположената в Софийското поле армия на Осман Нури паша.

20 000-та армия на Гурко се изправя срещу 15 000 войници, командвани от Осман Нури паша.

Следват боеве при Горни Богров и Враждебна, при които турските войници са разгромени.

Силите на Западния отряд на Гурко преминават в общо настъпление на 3 януари. Изправен пред реалната заплаха от обкръжаване, Осман Нури паша започва бързо изтегляне в направлението Перник – Радомир. По шосето са изоставени 6 000 ранени и болни войници. С намесата на чуждестранните консули – Вито Позитано и Леандър Леге, е осуетен опит за подпалване на града.

На 4 януари 1878 г. в София влизат първите руски части: Кавказката казашка бригада и Гродненския Хусарски полк. Завзети са големи военни складове с боеприпаси и продоволствие. В катедралния храм „Св. Неделя” е отслужен благодарствен молебен в присъствието на генерал-лейтенант Йосиф Гурко и генерал-майор Отон Раух.

След битката при София Орханийската османска армия престава да съществува като организирана военна сила. На Османската империя са нанесени непоправими човешки и материални загуби. Открито е за настъпление направлението София – Пловдив – Одрин. Пловдив е освободен на 16 януари, а Одрин е превзет на 20.

Само една година след Освобождението, в далечния януари на 1879 г., по предложение на жители на София тогавашната градска управа приема решение всяка година 4 януари по нов стил да се отбелязва тържествено. Този ден по стар стил тогава е 23 декември – навечерието на Бъдни вечер за християните. И се сбъднала тази Бъдни вечер и пребъдва и досега, защото каузата е била за свобода.

Годишнината винаги се отбелязва тържествено от Столичната община, граждански сдружения, представители на българското духовенство, руски институции и граждани. Столичната община кани жителите и гостите на София на възстановка на историческите събития на 6 януари – от 13 часа в Северния парк.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук