Евгений Кънев
На снимката: икономистът Евгений Кънев

Ако искате да замените кафето сутрин, можете да си пуснете някой ТВ канал или радиостанция.

Публичният наратив е висококръвен.

Някой ще каже – разни хора, разни идеали.

И аз така си викам, ама не се успокоявам.

Хващам се, че има нещо общо между всички тях – комфортната медийна среда за едни и враждебна за други, сред които съм и аз.

Примерно: интервюират ляв политик, че и енергиен олигарх за проблемите на хората от Мариците с новия териториален план. Направо ме разплака с неговите жалейки. Дето се казва, игла в купа сено по-лесно се намира, отколкото по- подходящ събеседник – но медията се е справила.

А защо не се канят хората, изготвили плана? За да се чуе логиката му за трансформация на този регион? Или по-важно е да чуем, че Денков е слуга на миньорите, а те са българският народ ? А всички други, които плащаме данъци, с които ще се купува непродаваемия им ток не са част от българския народ?

Само преди седмица един друг български народ с трактори затвори пазара, за да ни продадат непродаваемото си зърно.

Реших, че друг канал пък – направил трансфер от журналистиката в политиката цели няколко етажа по-нагоре в същата сграда – ще е станал за компенсация строго критичен към партията на лицето, осъществило трансфера. И какво да видя? Сладка раздумка на не един, не двама, а трима политолози за гениалния ход на лицето с такава силна кандидатура. Мирен консенсус на всички гледни точки.

Не по-назад е журналистиката в социалните мрежи. Тяхната неизтребима тема е как ПП-ДБ са допуснали (?!?) Пеевски да е говорител на правителството. Сякаш медиите са на ПП-ДБ и някой го е допуснал до тях?

На целия този медиен фон някой в държавата може ли да разбере какво точно прави правителството на Денков?

Иска да спаси едни 1.4 млрд евро за реформата в енергетиката на България, ама на кого му пука? Важен е социалният мир и бюджетната издръжка на маришкия български народ.

Иска да има украински внос за по-ниска инфлация и цени за потребителите. Абе на кого му пука за тях, важни са националните интереси на земеделския български народ. Важен е социалният мир и тракторната тишина.

Иска медиите да са независими и СЕМ да си гледа работата. Ама как така ще правим кадрови трансфери в политиката и финансови трансфери към медиите?

Парите искат тишина. И затова – голям медиен шум за нищо.

Иска да ни вкара в Шенген и Еврозона.

Аааа, не може, по-добре да няма правителство, щом Пеевски ще е говорител.

Къде по-хубаво ни е да слушаме само Радев и как Украйна настоява да води война.

Тука е така.

*Текстът е публикуван във фехсбук профила на автора. Заглавието е на ДЕБАТИ.БГ.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук