присъда

На 16 февруари 1568 г. е издадена присъда от Светия престол, с която цялото население на Нидерландия, с изключение на няколко поименно изброени лица, е осъдено на смърт. Тя става причина за Осемдесетгодишната война.

На празника Въведение Богородично през 1566г. малък инцидент пред катедралата на Антверпен поставя началото на масов бунт на калвинистите, които нападат църкви и унищожават статуи и изображения на католическите светци, които смятат за еретични.

Безредиците продължават с месеци и Филип II изпраща в Нидерландия армия, начело с херцог Алба, станал известен като Железния херцог, която трябва да възстанови реда.

Непосредствена причина за последвалата 80-годишна война става присъдата, издадена от Светия престол на 16 февруари 1568 г., с която цялото население на Нидерландия, без въпросните няколко няколко поименно изброени лица, е осъдено на смърт.

Крал Филип II я потвърждава и нарежда да бъде приведена в изпълнение.

Осемдесетгодишната война, познато и като Нидерландско въстание, продължава от 1568 до 1648 война за освобождение на разбунтувалите се нидерландски провинции от властта на Испания.

Между 1585 и 1604 г. Англия също участва със свои войски, подкрепящи бунтовниците. В хода на войната, новосъздадената Република Съединени провинции се превръща в световна сила и преживява безпрецедентен икономически, научен и културен подем.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук