Дорин Речан
На снимката: Дорин Речан. Снимка: Dorin Recean/Facebook

Парламентът на Молдова одобри прозападния министър-председател Дорин Речан и предложения от него кабинет с вот на доверие в четвъртък. Шестдесет и двама депутати, всички от парламентарната фракция на Партията на действието и солидарността, основана от президента Мая Санду, гласуваха за назначаването на новия кабинет.

Партията на Санду разполага с мнозинство – 63 от общо 101 места в молдовския парламент. Парламентарната опозиция не гласува за новото правителство.

Дорин Речан е известна проевропейска фигура, която заменя Наталия Гаврилица като нов ръководител на правителството, пише „Политико“.

Дорин Речан обеща да съживи икономиката и да начертае курс към Европейския съюз. 48-годишният Речан беше номиниран в петък от президента Мая Санду на мястото на Наталия Гаврилица, чието правителство подаде оставка след трудни 18 месеца на поста, белязани от икономически сътресения и предполагаема намеса на Русия.

Речан, бивш министър на вътрешните работи и помощник на президента, си осигури одобрението на 62-ма депутати в 101-местния парламент, след като изложи политическите си планове в програма, озаглавена „Просперираща, сигурна, европейска Молдова“.

„Искаме да живеем в безопасен свят, където се спазват международните договори, където проблемите между държавите се решават чрез диалог, където има уважение към малките държави“, се заявява в програмата, пише „Ройтерс“.

„Искаме да бъдем пълноправни членове на Европейския съюз“, допълва се в нея.

Преди гласуването в парламента Речан заяви, че в състава на неговото правителство ще влязат само четирима министри, които не бяха в старото – министрите на финансите, инфраструктурата, правосъдието и енергетиката.

Той е опитен политик, който е работил като секретар на Висшия съвет за сигурност, консултативен орган по въпросите на военната и националната сигурност, и е бил министър на вътрешните работи от 2012 до 2015 г.

Молдова, бивша съветска република с население от 2,5 млн. души, която граничи с Украйна и членката на ЕС Румъния, вече е кандидат за присъединяване към ЕС, но процесът обикновено отнема няколко години.

Нейната икономика е силно зависима от руските газови потоци и е засегната от страничните ефекти на войната в Украйна. Високите цени на енергията и хранителните продукти повишиха инфлацията през 2022 г. и предизвикаха антиправителствени протести, тъй като Молдова прие голям брой разселени лица от Украйна, пише „Ройтерс“.

Санду неведнъж е обвинявала Русия, че се опитва да дестабилизира Молдова, а в понеделник обвини Москва, че замисля да свали ръководството на страната, да спре присъединяването ѝ към ЕС и да я използва във войната срещу Украйна.

Русия, която има войски в отцепилия се от Молдова регион Приднестровие, отхвърли обвиненията.

Напрежението понякога се изостря от отломки от ракети, които падат на молдовска територия след руски атаки срещу Украйна.

При четвъртия подобен инцидент по време на войната полицията съобщи в четвъртък, че скоро след последната вълна от руски въздушни удари в Северна Молдова, близо до границата с Украйна, са открити отломки от ракети. Москва не коментира веднага доклада.

„Заедно сме готови да се впуснем в това пътешествие, за да продължим да напредваме в интеграцията в ЕС, да осъществим всички необходими реформи и да осигурим стабилност за нашата страна“, написа Дорин Речан в Twitter, представяйки новия кабинет.

Още международни новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук