пътни строители протест

В сряда пътните фирми почват безсрочна стачка в цялата страна, съобщиха от Българска браншова камара „Пътища“. Тя ще продължи, докато в България се намерят държавници, които да предприемат необходимото за нормализиране на отрасъла, се казва в декларацията на камарата.

Повод за стачката този път е отмяната на заседание на регионалната комисия в парламента миналата седмица, на която трябваше да се гледа доклад на междуведомствена работна група, която да уреди плащанията за пътните ремонти миналата година.

Припомняме, че проблемът с пътищарите не започва от сегашното правителство, а от управлението на Бойко Борисов, когато и са заложени редица спорни договори, предизвикващи и до днес огромни разпри между управляващи и опозиция в парламента.

От край време е ясно, че от строителствата на пътища се крадат големи суми, като финалният резултат е ниско качество и „ремонт на ремонта”, който често е за сметка на държавата, тъй като гаранционните периоди са твърде кратки или пък до гаранция изобщо не се прибягва. Пари на данъкоплатците са били плащани авансово за непостроени участъци, от които след това една голяма част е била прибирана от неизвестно кого. Явно обаче въпреки липсващите пари тогава, всички страни са били удовлетворени, тъй като протести нямаше.

Освен това в продължение на години съществуваха порочните практики с инхаус процедурите, като в договорите се залагаше една цена, а впоследствие се представяше друга – 2-3 пъти по-висока, като разликата се изплащаше от излишъците в бюджета в края на годината.

Пътните фирми недоволстват от липсата на разплащане за извършени и сертифицирани дейности за над 1 милиард лева. Дори след като парламентът одобри  решението да бъдат изплатени половината от тези средства, протестиращите обявиха нови изисквания – този път искат всички средства.

Подозрение буди организирането на протести точно сега, когато не само ние, а и цяла Европа, се изправя пред икономическа, газова и здравна криза, като последната е причинена от изцяло нова вълна на коронавирус, набираща сила в летните месеци. Като добавим и политическата криза, настъпила у нас със свалянето на правителството на Кирил Петков и вероятните нови избори, неспиращите и неоснователни искания на пътните строители и заплахите им за протести, приличат по-скоро на политическа игра.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук