Сирия, Идлиб

Цените на хранителните продукти в разкъсната от войната Сирия са се удвоили през последната година до рекордни нива, 14 пъти повече от средните преди продължаващия девет години конфликт, съобщи Световната програма за храните (WFP).

Сирия, Манбидж, улица, 31 декември 2018

„През последните 12 месеца цената на референтната хранителна кошница на WFP е нараснала средно със 107 процента в цяла Сирия“, каза агенцията на ООН.

„Това е 14 пъти повече от средното преди кризата и най-високото регистрирано досега“, заяви говорителят на WFP Джесика Лоусън пред AФП.

Войната в Сирия опустошова икономиката на страната от началото й през 2011 г. и хвърли 80 процента от хората в бедност, твърдят от ООН.

 

Сирия, Идлиб

WFP заяви, че цените на храните са се увеличили със 152 процента в контролираната от правителството провинция Суейда, следвана от 133 процента в централните региони Хама и Хомс, също под контрола на Дамаск.

Следва сирийската столица, където цените скочиха със 124 процента само за 12 месеца.

В Дамаск репортер на АФП заяви, че през последния месец килограм домати се е удвоил по цена от 500 на 1000 сирийски лири.

Сирия

Връзка мента или магданоз е утроила цената си отпреди три месеца.

Сирийците в контролираните от властите райони през последната година трябваше да се справят с покачването на цените, горивната криза и падналата сирийска лира на черния пазар.

Правителството обвини западните санкции за икономическата криза, но анализаторите също така твърдят, че строгият контрол на капитала в съседен Ливан е допринесъл, като възпрепятства притока на долари в областите на Сирия, държани от правителството.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук