За хакерската атака срещу НАП вече много се изговори и изписа, но сякаш още никой не знае нищо. От една страна прокуратурата обяснява, че е извършен терористичен акт срещу държавата, такива обвинения повдигна и на Кристиян Бойков (сочен за физически извършител) и на двамата му началници – Георги Янков и собственикът на дружеството Иван Тодоров (считани за подбудители на деянието).

Разследването беше прехвърлено на Специализираната прокуратура с мотива, че пробивът в системата на НАП е със значимостта на тероризъм, защото е „всял смут и страх у населението“.

Преди няколко дни, при една среднощна акция на ГДБОП в офиса на „Тад Груп”, бяха иззети множество доказателства, които, според държавното обвинение, са релевантни към случая. Заместник-главният прокурор и ръководител на Специализираната прокуратура Иван Гешев не изключи възможността за задържания на още хора.

„Събраните доказателства сочат, че базата данни на НАП не е единствената, незаконно атакувана от тримата обвинени. До момента са събрани доказателства за нерегламентирано копиране на информация от сървъри на застрахователна компания, фирма, предоставяща интернет услуги и други. В интерес на разследването, на този етап имената на институциите и дружествата няма да бъдат огласявани“, пише в съобщение на обвинението от началото на седмицата, намеквайки, че може да има и други хакерски атаки.

Прокуратурата в прав текст заяви, че „Тад Груп“ са се занимавали с киберрекет.

Фирмата обаче твърди, че те са жертва. Собственикът Иван Тодоров каза преди дни:

„Ние сме фирма за киберсигурност. Не сме кибертерористи. Не мога да коментирам дали е удар от конкуренция или не. Адвокатите бяха убедени, че всичко е нагласено, но нямам представа“, заяви Тодоров.

Той е в Канада на планирано служебно пътуване, макар че, в България е обявен за общодържавно издирване, издадена е и европейска заповед за ареста му.

От Канада той успя да говори с няколко медии. В петък той заяви,  че е бил сред учредителите на партия ГЕРБ от 2008г.

„Аз съм учредител на ГЕРБ, познавам се хора от ГЕРБ, от властта и откъде ли не. Това е абсурдно. Защо бих си плюл на познатите, на приятелите и да нападам управляващите“, заяви Иван Тодоров.

От ГЕРБ потвърдиха, че мъжът е бил в партията, но бил изключен през 2010г., защото не плащал членски внос.

С две думи, според държавното обвинение, става въпрос за сериозно престъпление срещу държавата.

Друга обаче е тезата, лансирана от политиците. В петък, в кулоарите на парламента, депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов заяви пред журналистите, че българските граждани няма от какво да се притесняват. По думите му, с изтеклите данни не могат да бъдат извършвани никакви злоупотреби, включително прехвърляне на имущество (движимо или недвижимо), нито пък да се теглят кредити от банки.

Същото казаха и от НАП – говорителят на агенцията Росен Бъчваров заяви по време на брифинг, че няма поводи за паника.

Приходната агенция пусна специално приложение, в което всеки човек може да провери дали неговите данни са изтекли или не. За няколко часа работа, над 500 000 българи са се възползвали от тази услуга, което идва само, за да покаже, че паника има.

Все пак и НАП, и Ципов увериха, че няма нужда да се вадят нови лични документи, нито че има от какво да се притесняваме. От Агенцията по приходите посъветваха всички засегнати да променят паролите на имейлите и номера на персоналния идентификационен код, издаден от Агенцията.

Опозицията в парламента обаче поддържа тезата на прокуратурата. Според БСП е извършено сериозно престъпление. Корнелия Нинова обяви, че социалистическата партия започва законодателна инициатива. Те настояват държавата да плати новите лични документи на всички онези 5 000 000 български граждани, чиито данни са изтекли.

Тоест, има сериозно противоречие в позициите на институциите. От една страна стои твърдението за терористическо нападение и киберпрестъпност, а от другата – всичко е наред; случило се е нещо, но то не е кой знае какво. На кого да вярваме?

Всъщност, неизвестните около случката в НАП са много. Не е ясно дали Кристиян е действал сам, подбудителстван от своите началници, или зад него стои нещо по-голямо. Дали не става дума за организирана престъпна група, чиято цел е да източи данните на по-богатите хора (а покрай тях и на останалите хора), за да ги използват в бъдеще за рекет и изнудване.

И някак си обикновения човек остава в недоумение и не знае на кого да вярва. Има ли престъпление срещу нашата киберсигурност? Проспали ли са НАП атаките на хакерите? Правилно ли 5 милиона българи не могат да заспят от притеснение, че личните им данни са хакнати? Или просто става дума за някакво много странно недоразумение, но така или иначе служителите на държавни заплати дължат това обяснение на своите работодатели – данъкоплатците.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!