матура

Над 52 000 зрелостници се явяват днес на първата задължителна матура – по Български език и литература.

Изпитът се състои от три модула. Първият е от 30 въпроса с посочени възможни отговори. Времето за попълването на теста е 60 минути.

Вторият модул се състои от 40 въпроса, част от които са със свободен отговор. Времето за решаването им също е 60 минути.

За последния, трети модул, са отделени 120 минути. За това време учениците трябва да напишат интерпретативно съчинение или есе на посочена тема, а разсъжденията им са върху избран по-рано същата сутрин текст.

Точно в 8:00 часа започна изпитът тази сутрин. Генерирането на теста стана рано сутринта, чрез специален софтуер.

Авторът и произведението за 41-ия въпрос ще бъдат обявени, след като приключи изпитът, а темата – след  приключването и на изпита за децата със специални образователни потребности.

След 16.00 часа на сайта на министерството ще бъдат публикувани изпитните варианти и ключ с верните отговори.

Матурата по български език се провежда в 4143 зали в 677 училища, включително и две в чужбина. Стаите са оборудвани с камери, които следят за преписвачи. Със същото, както и с организирането на изпита са ангажирани 10 500 квестори – по двама в стая и дежурни по коридорите.

След два дни е вторият задължителен изпит  – по избираем предмет.

В понеделник в интернет се появиха стотици обяви за купуване и продаване на отговорите на матурите, въпреки че изпитният вариант не беше известен до тази сутрин.

Това е проблем всяка година, с който МОН се опитват да се преборят, променяйки правилата на изпита. Дали тази година ще има резултат, остава да разберем.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук