Редовното правителствено заседание, вместо в сряда, както обикновено, се проведе във вторник. Пропускането на входа се осъществяваше при засилени мерки. На всички журналисти се раздаваха медицински маски и им беше измерена температурата още на входа.

На въпрос защо журналистите носят предпазни маски, а министрите – не, беше обяснено, че и те ще получат.

В началото на заседанието, премиерът Бойко Борисов обяви, че България ще поиска 130 милиона евро от Европейската комисия, за да „оборудваме допълнително полицаите в случай на тежка миграционна криза”.

„Ще търсим варианти, ако може директна помощ от Германия, за да не пускаме поръчка”, каза още Бойко Борисов.

Преди премиерът, председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски съобщи, че Българската академия на науките разработва нов модел маски с активен въглен с цел подобряване на качеството.

Нашите учени са разгледали няколко типа маски и са установили, че активният въглен може да се получи от костилки на кайсии, които абсорбират бактерии. Разработката се финансира с 24 млн. лева от държавата и европейски програми.

„Когато водихме преговорите за маските, нямахме активен въглен, а сега се оказа, че нашият институт към БАН са разработили и го има. Така че можем да го включим”, заяви премиерът Бойко Борисов.

„Няма смисъл от истерия, всичко това правим, за да може хората да са спокойни“, заяви премиерът.

Образователният министър Красимир Вълчев съобщи, че днес ще се проведе среща с производители на дезинфектанти, за да не остават училища и градини без препарати.

На заседанието беше и ген. Венцислав Мутафчийски – директор на ВМА и шеф на националния щаб за коронавируса.

„Ваканцията е заради грипа. Вече има спад в заболеваемостта от грип тип Б. Ваканцията не е заради коронавируса”, добави Мутафчийски. „Така че ние няма да поощрим удължаване на ваканцията”.

И добави:

„Имаме 8 съмнителни проби за коронавирус”, каза Мутафчийски.

Днес премиерът Борисов ще участва във видеоконферентна връзка с колегите си от Европа, председателите на Европейската комисия, на Европейския парламент и на Съвета на Европа.

Борисов съобщи още, че тази нощ полицаите са задържали изнасяне на нелегално 7500 маски.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!