Нап, проверка, касови бележки

Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за данък върху добавената стойност (ЗДДС), с които се въвежда мярката получателят по доставка

да не заплаща стойността на същата, когато доставчикът не издаде касова бележка.

Мярката е заложена в промените на Закона за ДДС, а текстовете бяха одобрени със 102 гласа „за“. 43-ма депутати бяха против, а 21 се въздържаха, съобщава БТА.

С гласуваните на първо четене текстове се запазва нулевата ставка ДДС за хляб и брашно и

намалената 9-процентна ставка ДДС за ресторантьорите.

Разпоредбите предвиждат удължаване до 30 юни 2024 г. на срока за прилагане на нулева ставка на данъка за доставката на хляб и брашно,

и удължаване до 31 декември 2024 г. на срока за прилагане на намалена ставка на ДДС за ресторантьорски и кетъринг услуги.

В доклада на водещата Комисия по бюджет и финанси се посочва, че с текстовете се въвежда нов праг за регистрация в размер на 166 000 лв., с което се цели създаването на съвременен и опростен режим за малките предприятия в съответствие с директива на Европейския съюз.

Въвежда се задължение за лицата, извършващи в търговски обект ресторантьорски услуги, чиито продажби се управляват от софтуер, за тази дейност в обекта да използват само софтуер, включен в публичния електронен списък на софтуерите за управление на продажби в търговските обекти на НАП и да прилагат реда и изискванията към лицата, избрали да ползват софтуер, определен с Наредбата Н-18 от 13 декември 2006 г.

ГЕРБ-СДС и ДПС поставиха условия към ПП-ДБ, за да подкрепят промените в данъчните закони

ГЕРБ-СДС и ДПС поставят условия към финансовия министър Асен Василев и ПП-ДБ, за да подкрепят предложенията за промени в данъчните закони на първо четене, съобщи БНР.

След вчерашните критики на предложението за намаляване на прага от 10 000 на 5000 лева, от който плащанията трябва да стават само по банков път, днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се разгневи на идеята за така наречения „бонус-донос“ – финансов стимул срещу информация за укрити данъци.

Борисов похвали министър Асен Василев за промяната в подхода му в последните дни, изразяваща се в добра работа с експертите на ГЕРБ, но напомни:

Ако, повтарям, господин Василев работи по начина, по който е в момента и се договорим, че между първо и второ четене това ще се случи, тогава ще действаме по един начин. Ако не се договорим – по другия начин, защото няма доносите да ги превръщаме в държавна политика. Сега, извинявайте, Държавна сигурност и БКП ми дойдоха до гуша вече с назначенията в Столична община и навсякъде. Хайде, престанете!“

Проблемът е, че евентуално отхвърляне на първо четене на предложенията за промени в данъчните закони означава, че те не могат да бъдат внасяни отново през следващите три месеца, а това на практика ще доведе до невъзможност за приемане на Бюджета за следващата година

От ДПС отхвърлиха възможността за бламиране на данъчните промени, но срещу приемане на техните условия.

„Не, нищо не е бламирано! Нека да видим колегите и с другите какво ще правят. Смятам, че няма да се стигне до там. Между първо и второ четене ще има множество корекции, които ние ще предложим“, коментира Делян Пеевски.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук