Днешното парламентарно заседание започна с удивително голям брой присъстващи народни представители, като се има предвид продължаващото отсъствие на БСП от пленарната зала. 133-а депутати участваха в осигуряването на кворума и така първото обсъждане на промените в Закона за вероизповеданията започна.

Спорната точка засягаше разпоредбите, които се отнасят до опрощаването на дълговете на различните вероизповедания. Вносители на законопроекта са от ГЕРБ и ДПС, а в мотивите си те пишат, че финансовата амнистия е в изпълнение на целите на финансирането чрез целева субсидия за текущи разходи. Според вносителите актът на опрощаване е въпрос на държавна финансова политика и не засяга религиозни права и не ощетява никое вероизповедание.

Дълговете на Главното мюфтийство са в размер на 8 млн. лева, а сумата е натрупана главно от неизплатени осигурителни вноски. От Българската православна църква пък обявиха, че нямат неизплатени дългове.

ДЕБАТИТЕ

Срещу опрощаването на дълговете на мюфтийството очаквано се обявиха „Обединените патриоти”. В началото на заседанието народният представител от „Атака” Павел Шопов предложи да се отложи гласуването на измененията и да бъде повикан в залата финансовият министър Владислав Горанов, тъй като промените засягат държавната хазна. Предложението му обаче беше отхвърлено.

След него думата взе депутатът от ВМРО Искрен Веселинов, който заяви, че промените не трябва да се правят така и най-добре законът да се прекръсти на Закон за вероизповеданията в полза на Главното мюфтийство.

„Трябва да допълним името на законопроекта и да се казва Закон за вероизповеданията в полза на Главното мюфтийство. За втори път в рамките на два месеца гледаме Закона за вероизповеданията. И двата пъти сценарият е един и същ“, каза той и уточни, че се правят късни заседания на комисия и ранни гледания в парламента.

В дебата думата взе и лидерът на НФСБ Валери Симеонов, според когото парламентът е рекетиран от една парламентарна група, визирайки ДПС и призова ГЕРБ да не се връзват на въдицата им, защото ще последват още искания.

„Отново сме поставени в ситуация Народното събрание да бъде рекетирано от една парламентарна група, в случа групата на ДПС. За пореден път Народното събрание трябва да бъде поставено на колене, България трябва да бъде поставена на колене в разрез със законите и в разрез с най-елементарна логика и норми. Защо е необходимо това? Нека да поразсъждаваме по този въпрос. Въпросните 8 млн. са напълно във възможностите на ДПС и кръговете от фирми да си ги осигурят и заплатят. Нека да не забравяме, че в изминалите 30 години от най-новата история на България, партията, която в най-голяма степен осребри своето присъствие в политиката, беше ДПС“, каза още Валери Симеонов.

В ролята на умиротворителя влезе председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, който призова хората да не се делят на християни и на мюсюлмани.

Народнот Събрание, парламентът
на снимката: Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов

„Нека не делим България на мюсюлмани и християни или на друга религия. Това няма да доведе до нищо добро и само може да ни отдалечи от това, което са завещали нашите деди. В момента България е ценна със своето многообразие от различни вероизповедания. България е ценна с това, че успя да запази етническият мир и всеки един, който участва в политическия живот на страната е допринесъл за това“, смята Цветанов.

Той призова депутатите към отговорност по тази тема и припомни, че решението за финансиране на вероизповеданията е взето на Консултативен съвет по национална сигурност при президента. Цветанов поиска от народните представители да не се заиграват с етническия мир в страната, защото подобно противопоставяне не бива да се допуска от страна на държава членка на ЕС.

ГЛАСУВАНЕТО

При първото гласуване на измененията 104-ма народни представители гласуваха „за”, 28 – „против” и 6 – „въздържал се”.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветанов обаче поиска прегласуване, тъй като е установен технически проблем с устройствата. При второто гласуване „за” промените бяха 109 народни представители, „против” – 24 и „въздържал се” – 3.

Народнот Събрание, парламентът

Предстои ново гледане на промените в парламентарните комисии и след това ново разглеждане в пленарната зала.

И В ПАРЛАМЕНТА БЕШЕ ПРАЗНИЧНО

По случай Деня на жената – 8 март представители на ПГ на ГЕРБ, начело с лидера им Цветан Цветанов, подариха цветя на дамите, намиращи се в парламента, започвайки от журналистите. Депутатите от ГЕРБ се отбиха и в стаята на БСП, която обаче откриха празна.

Народнот Събрание, парламентът

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!