Венецуела

Новоизбраното учредително събрание на Венецуела обяви още на първото си заседание, че уволнява главния прокурор на страната Луиса Ортега.

Преди заседанието, войници от Националната гвардия блокираха сградата на прокуратурата в Каракас.

Отстраняването на Ортега бе приоритет за новите депутати, тъй като тя поиска от местно съдилище да спре учредяването на парламента заради съмненията, че резултатите от изборите са били подправени.

Учредителното събрание обяви, че ще упражнява върховната власт във Венецуела през следващите две години.

Очаква се, че новите 545 депутати ще се заемат с пренаписване на Конституция и предоставяне на допълнителни пълномощия за президента Николас Мадуро.

Опозиционният лидер Леополдо Лопес, който бе вкаран в затвора през седмицата, беше освободен и е поставен под домашен арест.

„Току що доведоха Леополдо у дома. Ние ще продължим с по-голяма увереност и твърдост да се борим за мир и свобода във Венецуела“, пише в социалните мрежи съпругата му,

Междувременно южноамериканският икономически съюз МЕРКОСУР обяви, че суспендира за неопределено време членството на Венецуела, засилвайки международния натиск върху Мадуро да възстанови демокрацията.

Миналата неделя Венецуела проведе избори за Национално учредителното събрание, по инициатива на прокомунистическия президент Николас Мадуро.

Опозицията не призна изборите и посочи, че свикването на Учредително събрание трябва да става чрез референдум.

Изборите преминаха под знака на ожесточени протести, при които загинаха близо 120 души.

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук