Крум Зарков
На снимката: Крум Зарков

Изпълнителното бюро на БСП се събра на Национален съвет. Дневният ред на пленума включва отчет за свършената работа от министрите на Социалистическата партия и даване на мандат за преговори за съставяне на правителство.

В остро критично изказване пред червения пленум Крум Зарков призова за спешно, извънредно заседание на конгреса, на което да бъде сменена лидерката Корнелия Нинова.

„Социологическите проучвания показват, че БСП има резерв от гласове, но той не се крие в хартиената бюлетина, той се крие в промяната на ръководството на партията“, заяви социалистът. По думите му тази промяна много бързо може да даде резултат.

„Ако не направим това сега веднага, свиквайки конгрес възможно най-бързо, ако се явим по същия начин със същия ръководител, на още едни избори, това ще бъде катастрофа“, прогнозира Зарков. „Няма никакъв фатализъм и драматизъм в това“, категоричен беше той.

И предупреди: „Ние сме в предизборна ситуация. И ако сме Национален съвет на БСП, трябва да помислим какво правим, за да може БСП да се представи по-добре на тези избори предишните, а не по-зле, което е възможно, въпреки социалната политика“. Зарков цитира думи на Франклин: „Който избира сигурността пред свободата, губи и двете“.

И перифразира смисъла им през призмата на БСП.

„Който избира комфорта на сегашното си административно състояние или скорошното си назначение, пред бъдещето на партията, скоро ще загуби и двете“, каза Зарков.

„Задачата ни трябва да бъде собствен дневен ред и да го поставим в центъра на дебата, а не просто да се прикачим на поредната конфигурация, прикачване, което не е сигурно“, предупреди той.

„Трябва да издигнем знаме, а не да предложим патерица. Ние сме напълно свободни да го направим“, обобщи Крум Зарков. И предупреди съпартийците: „В следващите години нас може да ни няма“.

В изказването си Зарков разкритикува поведението на БСП, че не прави нищо след пресичането на тъй наречените й „червени линии“.

„Вече не се говори за червени линии, те бяха обезличени. Но нека се запитаме – що е то червена линия, за която толкова се говори? Това е въпрос, с който компромис не може да се прави. Когато бъдат пресечени, би трбвало да има някакво действие от наша страна, защото иначе ставаме в обект на подгравки“, обърна се към членовете на Националния съвет соцдепутатът.

„Вчера заговорихме за нова червена линия „Газпром“. Но да си представим, че има такава, но ако утре ще има коалиционно правителство и нищо не да случи, защото очевидно ни е страх?“, заключи Зарков.

„Наша червена линия и наше предложение към коалиционните партньори трябва да бъде цялостен преглед и въвеждане на прогресивно данъчно облагане“, настоя той преди евентуалните преговори с ПП.

Зарков настоя БСП да поиска премахването на плоския данък.

„Защото хубаво Асен Василев каза „да го духат бедните“ и е прав, че такава беше политиката напоследък, но тази политика не се променя с патерналистко даване на пари, пък било то и много, а с цялостен начин на разчертаване на това кой какво дава за този бюджет и след това как се разпределя. Крайно време е да се каже, че най-богатите в тази страна трябва да плащат повече“, отсече Крум Зарков. „И че хубаво – ще махнем ДДС на хляба, но дивидентът все още е на 5%. Няма цивилизована страна в Европа с плосък данък, няма такава“, категоричен беше социалистът.

Гечев пред пленума на БСП: Президентството премина всякакви граници в атаките срещу Нинова

Изключително остро изказване направи днес пред пленума на БСП депутатът проф. Румен Гечев

„Президентската институция премина всякакви граници. Атаките срещу Нинова са атаки срещу партията. Не може главният секретар да пуска фалшиви документи. Ако не бяхме ние, те щяха да играят карти в село Труд“, каза Гечев, визирайки родното село на президентския съветник Копринков, където с президента Радев са прекарвали дълги години заедно.

Припомняме, че вчера секретарят на президента Димитър Стоянов се опита с фалшив документ да компрометира министъра на икономиката в оставка Корнелия Нинова. Той показа във Фейсбук факсимиле на четири реда текст, които трябваше да внушат, че България изнася оръжие за Украйна.

В посочения от президентския секретар пасаж обаче никъде няма думата „оръжие“. Няма подпис, няма печат, няма адресат, няма подател, няма дата – няма никакви атрибути на документ. Освен това в текста става въпрос за Министерство на икономиката, което съществуваше до съставянето на правителството на Кирил Петков. Още повече, че от 13 август м.г. талибаните в Кабул са анулирали всички разрешителни за оръжие – нито внасят, нито изнасят. Приложеното към текста на Димитър Стоянов факсимиле всъщност е снимано от екран на компютър и с нищо не удостоверява, че това е фактически документ.

Очаквайте подробности!

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук