Поредно мирно шествие в подкрепа на Украйна събра множество граждани в центъра на София.  Събитието е под наслов „Не сме неутрални!“, като то започна в 18:30 часа на площад „Александър Невски“. Към 19.15 ч шествието, наброяващо няколко хиляди, се отправи към Руския културно-информационен център.

Основното му искане е изпращането на „военно-отбранителна“ помощ за Украйна. Шествието е провокирано от материалите, които през последната седмица показаха зверствата в Буча, извършени от руската армия.

Първоначалните планове бяха то да започне от площад „Народно събрание“, но организаторите съобщават, че се е наложило сборният пункт да бъде променен, понеже се оказва, че площад Народно събрание е „резервиран“ за следващия месец в часовете между 12.00 – 22.00 от хора със слоган „Ние сме за неутралитет“. Тук очевидно става въпрос за протестите на „Възраждане“, като явно общината е преценила по необясними причини, че само те могат да протестират пред парламента.

Шествието ще премине през Руския културно-информационен център. Там протестиращите ще оставят стари обувки в памет на жертвите в Украйна. След това мирното шествие ще се насочи към сградата на Националната телевизия с призив този път подкрепата за Украйна да бъде отразена подобаващо. То ще завърши пред МОЧА – Монумент на окупационната червена армия, където гражданите ще запалят свещи в памет на жертвите.

Поводът за протеста са убийствата на цивилни в Буча, на които светът стана свидетел през последната седмица. Снимки на телата на невъоръжени украински деца, жени и мъже, осквернени от руската армия показаха жестокостта на войниците на Кремъл и предизвикаха редица осъждания.

Организатори на събитието са същите, които инициираха големия протест в подкрепа на Украйна преди две седмици. Тогава се събраха над 10 000 души.

„Приятели, шокирани сме от всичко, което научаваме за стореното от руската армия в украинския град Буча и околностите на Киев през последните седмици. Ужасени сме от тези зверства и от мисълта, че в териториите, които все още са под обсадата на Путин, други хора преминават през същото.

Не можем да останем неутрални като държава. Трябва да помогнем на Украйна да защити децата си от тази безподобна агресия, в това число и с военно-отбранителна помощ. Всички наши партньори в Европейския съюз вече го направиха без нас и Унгария, заявяват организаторите на протеста.

Нека не се залъгваме – незаемането на страна и отказването на помощ е съучастие с агресора.

Не можем да останем неутрални като граждани. Нека отново излезем по улиците на България. В нас е силата да влияем на правителството си, да покажем, че ни е срам от политиците, които прокарват интересите на Путин тук, че искаме България твърдо да застане на правилната страна на историята, заявяват още протестиращите.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук